Helyi közélet

2015.06.28. 17:07

Esti séta az Avalonba

Miskolc - "Ez a munka közmunkásokkal is elvégeztethető volna, de minél előbb."

Miskolc - "Ez a munka közmunkásokkal is elvégeztethető volna, de minél előbb."

Internetes levelezőfórumunkon, az Észak Agorán írt beszámolót Kerek István az új miskolctapolcai szórakoztató központba tett sétájáról. Ebből idézünk.

Tegnap este fölsétáltam az újonnan átadott Avalon Parkba, körülnézni. A kisvonatnak nevezett jármű rendszeresen közlekedik ugyan, mégis többen gyalogosan vágnak neki az útnak, azzal, hogy majd visszfelé jönnek a céljárattal. Sokan kocogásra is használják ezt az útvonalat. Amikor este nyolc óra körül ballagtam lefelé, még akkor is mintegy tíz felfelé bandukolóval találkoztam a házunkig tartó nem egészen egy kilométeres, néhány perc alatt megtehető úton.

Én is nagyon örülök, hogy az Avalon Park építtetője új burkolattal hozatta rendbe a buszforduló és a park közötti utat. A Miskolci Önkormányzat belátható időn belül biztosan nem csináltatta volna meg. Egyes szakaszai már botrányos állapotban voltak. Az immár jó úton azonban több autós sem tud ellenállni a kísértésnek és megküldi a szekeret. Még 80–100 kilométeres sebességgel is mennek, pedig 40 km/ó-s sebességkorlátozás érvényes egész Tapolcára. Nem véletlen, hogy erre már többen is felfigyeltek és a pénteki, közbiztonsági kérdésekkel foglalkozó lakossági fórumon sokan kérték is a jelen lévő rendőri vezetőket, hogy az adott útvonalon időnként dolgoztassák a traffipaxot, szereltessenek fel fekvőrendőrt, vagy mindkettőt.

Megnyugtató megoldás

Előbbi azonban gyorsan megvalósítható, de nem igazán megnyugtató megoldás. A megnyugtató, jó megoldás egy járda kiépítése lenne. Ez fölfelé haladva az út baloldalán volna megvalósítható, de egyes szakaszokon nem éppen egyszerűen. Számottevő talajfeltöltéssel lenne csak kivitelezhető, mert szinte az út szélétől lejt jelentős mértékben a hegyoldal. Előbb-utóbb mégis meg kell csinálni, mert a nyitás óta jelentősen megnövekedett a gépkocsi és gyalogosforgalom is.

Az út egyes szakaszainál az út menti növényzet, a fák ágai is szinte az aszfalt széléig nyúlnak, így az autósok nehezen, csak az utolsó pillanatban veszik észre az út szélén gyaloglókat. Szerintem csupán idő kérdése egy komolyabb baleset bekövetkezése. Sok helyen még csak le sem lehet húzódni a gyalogosnak, mert nincs hová, vagy a bokrok, vagy az acélkorlát miatt. Átmeneti megoldásként legalább az út szélét is benövő elvadult bokrokat, fákat kellene megritkítani azért, hogy az autósok hosszabb útszakaszt tudjanak maguk előtt belátni, mert jelenleg néhol csak néhány méterről tudják észlelni a gyalogost. Ez a munka közmunkásokkal is elvégeztethető volna, de minél előbb.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában