Helyi közélet

2015.06.01. 17:18

Erdélyben jártak a SZIKSZI-sek

Ózd - Az ózdi Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola 40 tanulója ez év tavaszán a Határtalanul program jóvoltából bebarangolhatta Nagyenyedet és környékét.

Ózd - Az ózdi Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola 40 tanulója ez év tavaszán a Határtalanul program jóvoltából bebarangolhatta Nagyenyedet és környékét. Az idegenvezetést gyerekek és partneriskolák diákjai tartották az út során. A híres nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulói és tanárai látták vendégül csoportot, ezután nem sokkal pedig a kölcsönös kapcsolat keretében az ózdiak is fogadták őket.

A kirándulás során a SZIKSZI-sek először Nagyváradon álltak meg, ahol megnézték a Püspöki Székesegyházat, a Kanonok sort, és a Szent László szobrot. Bánffyhunyadon a Református templomban pihentek meg, amíg hallgatták a templom történetét, gyönyörködhettek a szebbnél szebb hímzéses emlékekben. Délután Enyeden, az iskola tanulói- és tanárcsoportja várta az ózdiakat. A hét során ismerkedtek a Kollégiummal, a várossal és a Jókai által is megírt két fűzfa történetével. Bejárták Tordát, Torockót, megnézték a torockószentgyörgyi várat. Ezen túl jártak Gyulafehérváron, ahol a tisztelet koszorúit helyezték el a történelmi templomban. Enyedszentkirályon a Bánffy-kastély, Csombordon a Református Templom történetét ismerhették meg a középiskolások. Kolozsváron bejárták a várost, megnéztek minden emlékhelyet, a Házsongárdi temetőben pedig szavalattal emlékeztek nagyjainkra. Hazafelé Zilahon és Nagykárolyban tettek rövid sétát és ismerték meg az irodalmi-, történelmi emlékeket.

Hasznos, élményekben gazdag hét után érkeztek haza, majd izgalommal várták vissza az enyedi Kollégium csoportját, hogy megmutathassuk nekik Ózd és környéke nevezetességeit, emlékeit.

Mindkét út során projekt terméket, valamint lakóhelyeinket bemutató prospektusokat készítettek a diákok.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában