Helyi közélet

2015.06.26. 12:59

Diploma, még egy, aztán jöhet a családalapítás

Miskolc - Ünnep volt csütörtökön az egyetemen és ünnep lesz pénteken is. Diploma­átadóra gyűlnek össze a fiatalok és szüleik.

Miskolc - Ünnep volt csütörtökön az egyetemen és ünnep lesz pénteken is. Diploma­átadóra gyűlnek össze a fiatalok és szüleik.Túl a sok-sok vizsgán, a szakmai gyakorlaton, a nyelvvizsgán, a szakdolgozaton és a záróvizsgán. Itt az ideje az ünneplésnek! A Miskolci Egyetemen tegnap délelőtt elkezdődtek a diplomaátadó ünnepségek. Mi is ott jártunk, és még a fanfárok megszólalása előtt faggattuk a talárba öltözött, végzős fiatalokat az egyetemi évekről és a jövőről.

Hegedüs Réka munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon végzett.

– Bizony, nehéz volt – állapította meg. – Rengeteget kellett tanulnunk, de megérte, mert sokan jó eredménnyel végeztek.

Réka elárulja, dolgozni szeretne, méghozzá a fővárosban. Azt tudja, hogy elég nehéz lesz munkát találni, bár reménykedve teszi hozzá: ezzel a szakkal azért számos területen van lehetőség. Úgyhogy nem fél a jövőtől. Hosszú távú tervei is vannak: szeretné majd a mesterdiplomát is megszerezni, aztán jöhet a családalapítás.

Kitartás, szorgalom

Szintén ezen a szakon végzett Zsíros Rita. Ő is azt állítja, egyáltalán nem adták könnyen a diplomát, rengeteg kitartás és szorgalom áll mögötte. Rita a következő hetekben munkát keres, mert szeretne dolgozni frissen megszerzett diplomájával. Mivel Szabolcs megyei, ott méri fel a terepet. Külföldre semmiképpen nem menne, hiszen a végzettségével ott nem tudna elhelyezkedni.

Hét év kemény tanulás után öltötte magára a talárt Magda László. Nem azért tanult ilyen sokáig, mert nem ment neki jól, hanem azért, mert két szakot is végzett egyszerre. Bölcsészdiplomája már megvan, most kapja a jogászoklevelet.

– A kettő együtt nagyon kemény volt – csóválja a fejét –, de megérte, mert az anglisztikát is jól tudom hasznosítani.

Az utolsó éveket levelezőn végezte el László, szállodában dolgozott és dolgozik még most is recepciósként. A nagy álma azonban nem ez, hanem az, hogy ügyvéd lehessen. Nemzetközi családi joggal szeretne foglalkozni, mert ehhez kevesen értenek, jegyzi meg.

A sok tanulás jutalma

A Miskolci Egyetemen csütörtökön kezdődtek a diplomaátadó ünnepségek, és ma érnek véget. Csütörtökön az Állam- és Jogtudományi Kar, az Egészségügyi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Bölcsészettudományi Kar végzősei vehették át diplomájukat, pénteken pedig a Műszaki Földtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatói kapják meg oklevelüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában