Helyi közélet

2015.06.25. 11:19

Diák vagyok. Dolgozhatok?

Miskolc - Még nem tudni pontosan, milyen feladatokra, de már lehet regisztrálni a nyári munkára.

Miskolc - Még nem tudni pontosan, milyen feladatokra, de már lehet regisztrálni a nyári munkára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is meghirdeti a nyári diákmunkaprogramot 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel, amelynek keretében a 16–25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget – jelentette be a múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Napi hat óra

Tavaly nagy népszerűségnek örvendett a meghirdetett nyári diákmunka, Kata és Gergő részt is vettek, mondják, az idén ismét jelentkeznek.

– A levelek iktatása volt a feladatunk: napi hat órát dolgoztunk 8-tól 2-ig. Egész jó volt, igaz, csak két hétig dolgozhattunk a tervezett egy hónap helyett, mert túl sokan jelentkeztek – mesélik, és mondják, az idén is szeretnének regisztrálni. Gergő a 30 ezer forint körüli fizetését nyaralásra, Kata nyelvvizsgára és az ez évi tankönyvekre költötte.

A diákoknak a munkaügyi központban kell jelezniük, hogy dolgozni szeretnének a szünidő alatt, vagyis a kormányhivatal koordinálja a diákmunkát, válaszolta kérdéseinkre Koczák Szilvia, a miskolci önkormányzat sajtószóvivője. Mint fogalmazott, csak a regisztráció után közvetítik ki a diákokat a diákmunkára igényt benyújtó cégeknek, hivataloknak. A polgármesteri hivatal elküldte igényét a munkaügyi központnak, az önkormányzati cégek külön nyújtották azt be. Várhatóan 3 hetes turnusban mintegy 30 diákot foglalkoztat majd a polgármesteri hivatal idén. A foglalkoztatáshoz szükséges szerződés aláírása után érkezhetnek a munkára jelentkező tanulók a hivatalba, mondta a szóvivő.

Személyesen kell

Érdeklődtünk a miskolci járási hivatal foglalkoztatási osztályán, ahol megtudtuk, személyesen kell bemenni, a nyilvántartásba vételhez a személyes iratokra, adókártyára, iskolalátogatási papírra mindenképpen szükség van. A munkák előreláthatólag kisegítő jellegűek, a kerítésfestéstől a raktárpakoláson át a fénymásolásig sok minden lehet: konkrétumot még nem tudtak mondani a hivatalban.

Körülnéztünk néhány település honlapján is, több helyen is láttuk, hirdetik lehetőségként a nyári diákmunka programot, Arnóton például az önkormányzati termőföldön kertészkedés, kapálás, gyomlálás formájában.

ÉM-HM


A béreket támogatják

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a részletekről is nyilatkozott, miszerint a programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a támogatás kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. Az idén rendelkezésre álló összegből arra számítanak, hogy nagyjából 20 ezer diák számára biztosíthatnak munkát a nyári időszakban.

A program a béreket támogatja, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A bér a szakképzettek esetében 91 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 78 750 forint lehet személyenként és havonta. A tájékoztatás szerint az önkormányzatoknak a járási hivatalokhoz kell benyújtani munkaerőigényüket: a diákok június 22-től regisztrálhatnak az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.


Miskolc - A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a nyári diákmunka­programot. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában