Helyi közélet

2015.06.10. 09:34

Codecool - Sokan programoznának az új suliban

Miskolc - Sikeresen veszi az első akadályokat egy formabontó oktatási kezdeményezés Miskolcon, a Codecool.

Miskolc - Sikeresen veszi az első akadályokat egy formabontó oktatási kezdeményezés Miskolcon, a Codecool.Boda József alapító és cégvezető nemrégiben így nyilatkozott nekünk:

„A Codecool lényege, hogy főként pályakezdő érettségizett, vagy a felsőoktatást elhagyó, esetleg már diplomás állást keresők részére olyan programozói oktatást kínálunk, amelynek végén garantált az állás, és nem kell a jelentkezőnek előre tandíjat fizetnie. Mint gyakorló cégvezetők, a bőrünkön éreztük azon tények miskolci következményeit, miszerint 10 000 betöltetlen infokommunikációs állás van hazánkban. Sokféle informatikai oktatás működik, de egyik sem elég gyakorlatorientált, és ezen a pályán nem a papír, hanem a tudás a döntő.

Egy év múlva…

A 18 hónap alatt nappali képzés keretei között olyan informatikusokat képeznek az iparág gyakorló szakembereinek a segítségével, akik már a 12. hónap végén bekapcsolódhatnak az IT cégeknél a munkafeladatokba, azaz állást tölthetnek be, pénzt kereshetnek. Ez a titka a képzés tandíjmentességének, ugyanis a garantált állás fizetéséből lehet visszatörleszteni majd a díjat.

Az alapítók is izgalommal figyelték, hogy vajh kik fognak jelentkezni az első felvételire.

Mély tapasztalataik vannak

Erről azt mondta Boda József, hogy a képességeket, készségeket mérik fel, amiben a sokévnyi felvételiztetés során az üzleti világból mély tapasztalataik vannak. A szoftverfejlesztés, programozás megfelelő oktatással mindenki számára elsajátítható – mondják. Itt az érzék, némi tehetség, ráhangoltság számít, nem kell hogy valaki bármit is tudjon a programozásról. Az első felvételin, amely nemrég zajlott le maximális keretlétszámmal, a frissen érettségizettek aránya nagyjából a harminc százalékot érte el, a többiek között már sok olyan akadt, aki már rendelkezik valamilyen végzettséggel, de pályát változtatna, illetve jelenleg is tanul más formákban. A zöm inkább huszonévesek közül került ki. Mindez nem jelenti azt, hogy egy frissen a gimnáziumból vagy szakiskolából kikerült fiatal ne lenne esélyes. Sőt! A lányok számára is nyitott ez a pálya – sok szaklap szerint a nők lesznek a jövő meghatározó programozói.

Szeptemberben szeretnék indítani Miskolcon az első kurzust, amelyre folyamatosan lehet a honlapon jelentkezni egészen augusztusig. Addig még két felvételi is lesz, június végén és augusztus elején.

Hiszi, hogy működni fog

„Úgy gondoljuk, mindaz, ami sikerre vitt minket az IND-nél az elmúlt több mint tíz évben, most az oktatásban is működni fog – mondja Boda József. Nem hisszük, hogy az lenne az egyetlen megoldás, ha valaki öt évig tanul, majd próbál állást keresni, ami nehéz lesz megfelelő gyakorlati ismeretek nélkül. Az IT karrierek új útjait építjük most, amivel elsőként Miskolc IT cégeinek szeretnénk segíteni, ahová tárt karokkal várják a programozókat.

  • Kontakt: [email protected].
  • Telefon: 20/519-9117; 9119.
  • Cím: 3525 Miskolc, Régiposta utca 9.
  • ÉM

    Nyerj jegyeket a Factoryra

    A Maradj Miskolcon Factory Fesztivál egyik fő támogatója a Codecool programozó suli. Két hónapon keresztül tartó Codecool Kihívások nyereményjátékukban közel 100 napijegyet osztanak ki a játékosok között. A játék részletei a http://www.codecool.com/ff-jatek/ oldalon találhatóak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában