Helyi közélet

2015.06.06. 12:11

Beszüntetnék a razziát Miskolcon

Budapest, Miskolc - Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta.

Budapest, Miskolc - Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta.„Miskolcon olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti” – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Székely László, az alapvető jogok biztosa és Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi biztoshelyettes. Több civil jogvédő szervezet is közös beadvánnyal fordult az ombudsmanhoz még tavaly, ebben a Miskolci Önkormányzati Rendészet által koordinált, más hatóságokkal és szervekkel közösen folytatott hatósági ellenőrzések, illetve az azt megalapozó helyi rendeleti szabályozás kapcsán fogalmazták meg aggályaikat. A panaszosok szerint az érintett településrészek nagyobbrészt roma nemzetiségű lakói félelemkeltőnek, zaklatónak élték meg a razziaszerű ellen­őrzéseket. Az ombudsman ajánlásában megfogalmazta, hogy a miskolci önkormányzat szüntesse meg ezeket az ellenőrzéseket, illetve javaslatot tett az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy segítsen a városnak megoldani a problémát.

Jogellenes a miskolci razzia?

Haladéktalanul szüntesse meg a hatóságok és közszolgáltatók nagy létszámú részvételével, közösen végzett ellenőrzéseket a miskolci önkormányzat – ez áll Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának és Szalayné Sándor Erzsébetnek, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettesnek pénteken kiadott ajánlásában. Az ombudsman annak kapcsán vizsgálódott, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda tavaly márciusban kifogást nyújtott be a Miskolci Önkormányzati Rendészet által koordinált hatósági és közszolgáltatói ellenőrzésekkel kapcsolatban.

Újabb panaszok

A több mint egyéves vizsgálat eredményét pénteken sajtótájékoztatón ismertette az ombudsman. De mivel az egy év alatt újabb panaszos beadványok érkeztek a hivatalhoz, ezért a vizsgálat kiterjedt a helyi lakásrendelet módosítására – ezt a közelmúltban találta törvénysértőnek a Kúria –, valamint a miskolci önkormányzat lakhatási, ellátási és gyermekvédelmi kötelezettségeinek teljesítésére. A közös vizsgálat foglalkozott a Miskolc környéki településeken elfogadott rendeleti reakciókkal, amelyek a más önkormányzat által nyújtott támogatással beköltöző, hátrányos helyzetű személyek esetében korlátozták a szociális ellátásokhoz, bérleti joghoz jutást, valamint a közfoglalkoztatásban való részvételt.

Máshol se legyen

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az alapjogi biztos és a biztoshelyettes az összes érintett hatóságot és közszolgáltatót megkereste, és a helyszínen is tájékozódtak, találkoztak a szegregált lakókörnyezetben élőkkel. Mint kiderült: „A vizsgálat megállapította, hogy a közös hatósági ellenőrzések szervezése, végrehajtása sérti az egyenlő bánásmód követelményét: több mint 90 százaléka azokban a városi szegregátumokban folyt, amelyekben egzisztenciálisan hátrányos helyzetű, túlnyomórészt roma nemzetiségű lakosok élnek. A jelentés rögzíti, a jogállamiság és a jogegyenlőség elve megkívánja, hogy a közös ellenőrzések szervezésének, lebonyolításának gyakorlata Miskolcon haladéktalanul megszűnjön és ilyen jellegű ellenőrzésekre Magyarország más településén se kerülhessen sor”.

A biztos és a biztoshelyettes jelentésükkel egyúttal felhívták a figyelmet a szegregátumokban élők, közöttük a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekek lakhatási feltételeinek ellehetetlenülésére, ennek alapjogi következményeire. Azt is megfogalmazták, hogy a valós problémamegoldás érdekében Miskolcnak szüksége van az állam szakszerű segítségére, célzott pénzügyi támogatására, a civil szféra aktív és segítő jelenlétére. Ezek megvalósítása érdekében ajánlás-listával fordultak az ügyben érintett szervekhez, kiemelten a miskolci önkormányzathoz. Az ajánlásokban – többek mellett – kérték, hogy szüntessék meg közös hatósági ellenőrzéseket és helyezzék hatályon kívül a közösségi együttélési szabályokat tartalmazó törvénysértő rendeleti előírásokat. Az emberi erőforrásokért felelős minisztert pedig arra kérték, hogy vizsgálja meg a miskolci szegregátumok helyzetét, körülményeit, és az önkormányzattal és a civil-szakmai szervezetekkel közösen dolgozzon ki komplex intézkedési tervet.

Hétfőn reagálnak

Megkerestük a miskolci önkormányzatot, hogy reagáljon az ombudsmani vizsgálatra, de azt a választ kaptuk, hogy ezt csak hétfőn teszik meg, addig alaposan átnézik a vizsgálati anyagot.

Pártreakció

A Jobbik szerint Székely László ombudsman nem a kiszolgáltatottak jogaiért aggódik, pusztán azt tartja jogellenesnek, hogy a miskolci hatóságok látványellenőrzései a döntően romák lakta városrészeket érintik – írta közleményében Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője. „A Jobbik kérdezi: hogyan állapította meg az ombudsman, mely városrészekben laknak döntően romák, mikor erről nem lehet statisztikát vezetni?” – írták a közleményben.


Örülnek az eredménynek

„Örülünk az ombudsmani vizsgálat eredményének, az minden pontban alátámasztja az általunk benyújtott panaszokat” – reagált megkeresésünkre Jovánovics Eszter, a TASZ romaprogram vezetője. Az alapvető jogok biztosának ajánlásából lényeges pontként kiemelte, hogy az a hatósági ellenőrzések haladéktalan megszüntetését kéri. Felhívtuk a figyelmét arra, hogy ez egy ajánlás, azaz, az önkormányzatnak nem kötelező ezt teljesítenie. „Az ombudsman valóban nem bíróság, de az az önkormányzat, amely fittyet hány az ő ajánlására, komoly bizonyítványt állít ki magáról. Ha nem történik változás, akkor további jogi lépéseket teszünk, de az alapvető emberi jogok biztosa is figyelemmel követi a történéseket” – tette hozzá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában