Helyi közélet

2015.06.07. 16:33

A pápa helyett a király szobrát ajánlják Diósgyőrbe

Miskolc - Diósgyőr gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ebből kell meríteni a lokálpatrióták szerint.

Miskolc - Diósgyőr gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ebből kell meríteni a lokálpatrióták szerint.

Szakmai ajánlást adtak át pénteken a Diósgyőri Lokálpatrióta Kör tagjai Miskolc polgármesterének, főépítészének és a város négy közgyűlési pártjának. Az átadást megelőző órában sajtótájékoztatót tartottak, a rendezvényen részt vett a lokálpatrióta kör néhány tagja, így dr. Rózsa György levéltáros, dr. Lovász Emese régész, Rudolf Mihály építész, Hidasnémeti János építész konstruktőr és dr. Lakatos Zoltán nyugalmazott főorvos.

A kör 2014 ősze óta létezik, céljuk pedig az, hogy megjelenítsék Diósgyőr történelmi értékét és múltját, hangsúlyozták, hogy széles társadalmi bázist képviselnek, és függetlenítik magukat a politikától.

Ajánlásukat azért fogalmazták meg, hangsúlyozta dr. Rózsa György, mert nem értenek egyet a városvezetés azon törekvésével, hogy a Diósgyőr történelmi központjában kialakított térre II. János Pál szobrát kívánják felállíttatni. Szerintük a városrész arculatának kialakításakor Diósgyőr múltjára kellene inkább támaszkodni. Diósgyőr ugyanis fénykorában hatalmas jelentőséggel bírt, több évszázadon keresztül királyi uradalmi birtok volt, ennek kellene visszaköszönnie a városrész fejlesztésekor.


[poll id="944"]


Négy pontban

Civilként és lokálpatriótaként négy pontban fogalmazták meg szakmai ajánlásukat. Eszerint Diósgyőr új közösségi terét Királyok terének, Pálosok terének vagy Ernye bán terének kellene elnevezni, jelenleg a közgyűlés döntése alapján II. János Pál nevét viseli. A térre szerintük I. Nagy Lajos király lovasszobra illene leginkább, tudomásuk szerint a hajdani uralkodónak nincs másik lovasszobra Magyarországon, ez lehetne a későbbi Nagy Lajos-kultusz egyik legfontosabb helyszíne. (A király családja gyakori látogatója volt a Diósgyőri várnak.)

Harmadik pontként II. János Pál készülő szobrának sorsával foglalkoznak, helyszínének az avasi városrész Fényi Gyula terét ajánlják. Szerintük ezt az indokolja, hogy az ő pápasága idején született meg a jezsuita gimnázium, azaz a katolikus iskola épületegyüttese.

Javasolják azt is, hogy Diósgyőrnek legyen saját napja – augusztus 24-e –, hiszen 1381-ben ezen a napon kötötték a Turini békét, amelyet később Diósgyőr várában ratifikáltak. Erre az eseményre helyi programokat lehetne szervezni.

ÉM-HM


Miskolc - A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg. tovább »

Miskolc - Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani. tovább »

Miskolc - A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában