Helyi közélet

2015.06.25. 08:46

„A lelki falakat kell lebontani”

Miskolc - A kormány újra telepprogramot hirdet. Miskolcon mi lenne a megoldás?

Miskolc - A kormány újra telepprogramot hirdet. Miskolcon mi lenne a megoldás?

Mintegy 280 cigánytelep rehabilitációja kezdődhet el a közeljövőben – jelentette be Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. A pályázatra önkormányzatok jelentkezhetnek, amelyek civil és egyházi szervezetekkel közösen vesznek részt a folyamatban. Lényege: a telepen élők maguk is akarják a változást, és tesznek is azért, hogy lakóhelyük élhetővé váljon. A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta: a kormány a Brüsszellel kötött partnerségi együttműködési megállapodásban azt vállalta, hogy legalább minden hetedik telepet eléri ezekkel a programokkal. A jelenlegi kutatások alapján ugyanis körülbelül 1600 hasonló telep van az országban.

Némi segítség

„A tapasztalatom az, hogy a hazai telepek eltérő helyzetben vannak, van, ahol a felszámolás, máshol a rehabilitáció a megoldás” – ezt Pankucsi Márta jogász-szociológus mondta lapunknak. Szerinte ezt erősítette meg a „Kiút a szegénységből: lakhatás” című konferencia is, ahol államtitkárok és szakemberek mondták el véleményüket a telepfelszámolásokról is. „A konferencián elhangzott az is, hogy nem a penészes falak és a zsúfoltság jelenti a legnagyobb gondot a telepeken, hanem a reménytelenség, a passzivitás. A legfontosabb nem az új házak falainak felhúzása, hanem a lelki falak lebontása. Azaz elhitetni az ott élőkkel, hogy van értékes jövő” – fogalmazott.

Ez utóbbi a lyukói telepprogramnak is része volt, ahol szülői klub működtetésében vett részt Pankucsi Márta.

„Korábban azt gondoltam, hogy a reménytelenség jellemző az ott élőkre, és a megoldást az jelentheti, ha kikerülnek onnan, de azt tapasztaltam, hogy különböző helyzetben lévő és eltérő problémákkal küzdő emberek élnek ott. Akik némi segítséggel, odafigyeléssel, biztató programokkal jó eredményeket érhetnek el helyben is” – sorolta a jogász-szociológus, akit arról is kérdeztünk, hogy szerinte a számozott utcákban a felszámolás vagy a rehabilitáció lenne a megoldás.

„Nem ismerem a területet, nem végeztem ott kutatást, így azt sem tudom, van-e remény a helyben történő megújulásra. Minden ilyen döntéshez ugyanis megalapozott, egyénekre, családokra lebontott vizsgálat szükséges, enélkül csak sötétben tapogatózunk” – vélekedett.

Több program is indult

A miskolci önkormányzattól – többek között – azt kérdeztük, pályáznak-e a cigánytelep rehabilitációs programra, illetve jelenthet-e ez megoldást a számozott utcákra. Koczák Szilvia városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk: „A miskolci nyomortelep-felszámolás nem nemzetiségi, vagy faji kérdés. Az önkormányzat nem vizsgálja, nem is vizsgálhatja, hogy a szegregátumokban cigányok élnek-e. A város ugyanakkor – amellett, hogy eltökélt szándéka a nyomortelepek megszüntetése – több programot is elindított, amelyek a társadalmi beilleszkedést segítik elő. Például a Lyukóvölgyben a közösségi ház építésére az önkormányzat 35 millió forint támogatást nyert az EMMI-től, míg az úgynevezett komplex telepprogramra 146,3 millió forintot. A város saját forrásból finanszírozza a több városrészben is zajló Jelenlét programot, amelyben a Máltai Szeretetszolgálat és civil szervezetek is részt vesznek. Ennek lényege a közösségek újraformálása, megerősítése, hogy saját maguk legyenek képesek biztosítani a rendezett környezetet, az írott és íratlan szabályok betartását. Az államtitkár asszony által említett programra a város – a Lyukóvölgy esetében biztosan – tervezi pályázat benyújtását. Olyannyira, hogy a hivatal társadalmi felzárkózási referense már egyeztetett az EMMI-vel arról, hogyan illeszthető be a programba ez a városrész”.

ÉM-NSZR


Megfelelő megoldások

Az államtitkár-helyettes a program kapcsán azt is nyilatkozta: „Azt akartuk bizonyítani, hogy igenis sikerre vihető, ha más szemlélettel közelítjük a telepeket, … és ha nem a dózerolás az első, hanem az, hogy az ott élőket bevonjuk a munkába, a változásba”. Ennek kapcsán kérdeztük a szaktárcát, mit szól a miskolci önkormányzat számozott utcán végzett telepfelszámolásához. A válasz: „A Kormány a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban a komplex, átfogó megoldásokat támogatja a felzárkózás területén. Az elmúlt években számos tapasztalat gyűlt össze, ezekből az eszközökből megtalálhatják a megfelelő megoldásokat a települések”.


Miskolc - Mintegy kétszáznyolcvan cigánytelep rehabilitációja kezdődhet el – jelentette be a minisztérium. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában