Helyi közélet

2015.05.05. 10:52

Vegyék le, és süssön be a Nap

Miskolc - Nem tudományos felmérést végeztünk a dohányboltok kialakítása, fóliázása kapcsán.

Miskolc - Nem tudományos felmérést végeztünk a dohányboltok kialakítása, fóliázása kapcsán.Hanem egyszerűen a miskolci belvárosban igyekeztünk a trafikban dolgozókkal a félelmeikről beszélgetni. Mert nem mondok meglepőt: van.

– Azt hallottuk a fóliáról, hogy ha le is lesz véve, az árut akkor is el kell takarni valami mással – mondja egy hölgy, aki hét éve dolgozik egy Széchenyi utcai üzletben. – Másrészt nem igazán vagyok nyugodt, mert néha bejönnek olyan emberek – ketten-hárman – , hogy az ember fél. Azt várom akkor, hogy jöjjön már be valaki, mert rendesen bennem van a félsz. Ráadásul az ajtót nem lehet nyitva hagyni, mert azért meg büntetnek.

Egy „sarokkal” odébb picivel nagyobb üzletbe lépünk be a fotós kollégával. A hölgy ugyancsak nem szeretné, ha megjelenne a neve, még a keresztnevét is titokban kívánja hagyni.

Nagyon megrázta

– Talán mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert átlátható az üzletünk, amely forgalmas helyen van, bolt van a közelben – véli. – Kamera, pánikgomb van nálunk. Itt kellemesen elvagyok, de voltam már vevőként olyan dohányboltban, ahol nem szívesen lennék. A hölgy azt is megosztja: inkább a Nap süssön be, vegyék le mindenhonnan a fóliát.

– A gyilkosság borzasztó volt… Megdöbbentő… Nagyon megrázott – teszi hozzá még halkan, de vevő jön, és elnézést kér, mi pedig búcsúzunk.

Fólia és bevétel

Továbbhaladva a sétálón vidám érettségizők jönnek szembe. Minden „kiülős” hely tele, ám nem sokkal később már Zoltánnal (nem ez az igazi neve) diskurálunk.

– Nagyon sokan félreértették a törvényi meghatározást, hiszen az előírás úgy szól, hogy a dohánytermékek, illetve a vásárlás folyamata 18 éven aluliak számára ne legyen látható – sorolja. – A fóliát a média tálalta rosszul. Pedig csak akkor kell, ha kicsi a trafik és az utcáról belépve a bejárattal szemben van a dohánytermék. Ugyanakkor sokan tévedésben vannak annak kapcsán, hogy ezeknek az üzleteknek óriási, milliós forgalma lenne. Ez is csábítja a bűnözőket. Zoltán elárulja, hogy úgy ahogy másutt is, megvannak náluk is a „védelmi rendszerek”.

– Nálunk nincs fólia, mert szerencsés az üzlet kialakítása – mondja. – Viszont ez nem zárja ki azt, hogy a rossz szándékú emberek ne tévedjenek esetleg ide. A kaposvári gyilkos is eltervezte, hogy ölni fog. Nem érdekelte a pánikgomb és a kamera. Pedig egy fejre húzott sapkával semmit sem ér, a térfigyelő kamerák látják a mozgását. Nem lehet elbújni a mai világban, és mindent megteszünk azért, hogy ne történjen ilyen!

Számokba fojtva

  • 2013: több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyílt meg ebben az évben, július 15-től pedig már csak ezekben lehetett dohányárut kapni Magyarországon.
  • 5297: ennyien vállalták a 2013. július elsejei nyitást.
  • 1415: ennyi település volt két éve, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki.
  • 22 000: ennyi forintért kellett meghalni a 21 éves kaposvári G. Fruzsinának

  • Nincs tényleges előírás

    Április végén meggyilkoltak egy kaposvári trafikos lányt. Az eset megrázta az egész országot és akkor az eladók biztonsága érdekében Kaposvár országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila (is) azt javasolta, hogy vegyék le a trafikokról az üzletek kirakatát letakaró fóliákat. Az országgyűlési képviselő ugyanakkor hangsúlyozta: eddig sem volt kötelező a fóliázás, a törvény előírása ugyanis arról szól, hogy a dohánytermékek, illetve a vásárlás folyamata 18 éven aluliak számára ne legyen látható. A legtöbb trafikban a rendelet végrehajtását fóliázással oldották meg a tulajdonosok, miközben erre nincs tényleges előírás.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában