Helyi közélet

2015.05.20. 10:53

"Ráférne még egy kis törődés"

Miskolc - Lillafürednek van olyan része is, ahonnan menekülnek a turisták.

Miskolc - Lillafürednek van olyan része is, ahonnan menekülnek a turisták.A lépcsőt szegélyező bazaltfal kockái megunták helyüket (vagy a malter összetartó ereje bizonyult kevésnek), most a fal tövében hevernek. Ki tudja, mióta. A sétány melletti, fából készült szemetes sem bírta az idő próbáját, megrogyva tátogatja száját, falécei csálén himbálóznak oldalán.

Hányszor halljuk, hogy Lillafüred az egyik legkedveltebb kirándulóhely Miskolc környékén. A turisták jönnek is szívesen, és sok mindent szépnek találnak itt, de van Lillafürednek egy olyan területe, ami inkább szégyen, mint büszkeség. A kirándulók sem értik, hogy a sokmilliós felújítások és beruházások mellett erre már miért nem jutott pénz.

Darabokban

Elmentünk, megnéztük, a látvány elkeserítő.

A bajok a lillafüredi nagy parkoló környékén kezdődnek. Itt alig találtunk olyan szemetest, ami még hasonlított volna újkori önmagára. Szinte mindegyik korhadtan, megroggyanva áll a sétány mentén, az egyik pedig teljesen megadta magát, darabjaira hullva fekszik a fák alatt. A padok sincsenek különb állapotban. Az egyiknek a háttámlája szakadt le, a másiknak az ülődeszkája korhadt szét. Festék már alig van rajtuk, talán zöldek lehettek valamikor. A fák alatt asztal és padok várják az éhes turistákat, de az elemózsiát nincs hová tenni, mivel az asztal deszkáiból is hiányzik egy jókora darab.

Rozsda marja

Az erdőből érkező Szinva patakban talán gyönyörködhetnének a turisták, de ezt sem tehetik, mivel a patak medre szemetes, gondozatlan. Jókora kövek, faágak és tavalyról maradt falevelek csúfítják. Az egyik híd alatt valóságos kis gátat épített a víz a hordalékból, a mögötte felgyülemlett, barnás színű, büdös víz pedig alkalmi szúnyogtenyészetként működik. Semmi kétség, ráférne a patakra egy alapos medertisztítás.

A vízfolyás mellett kanyargó vaskorlát sem az esztétikai élményt növeli. Valamikor piros lehetett, de ma már inkább csak rozsdaszínű, nyilván a rozsdától. Hol kidől, hol bedől, néhol benyomódva, behorpadva. Turistacsalogatónak egyáltalán nem lehet mondani. A parkoló kőből épített szegélyei tovább rontják a látványt. Hiányosak, egyes szakaszai kifordultak a beton mellől. Ezek nemcsak csúnyák, de balesetveszélyesek is. A büfék mögötti híd viszont mindent visz. Ahelyett, hogy megjavítanák, piros-fehér szalagot ragasztottak rá, mellé egy papírt biggyesztettek a következő szöveggel: „Figyelem, a korlát balesetveszélyes”. A turisták szerint ez már több éve így van. Persze a figyelmeztetés nélkül is szembetűnik a veszély, a híd fakorlátjai hiányoznak egy darabon, ami pedig megvan, az a levegőben lóg. A híd azonban nem minden, a mellette húzódó vaskorlátot, ami túl hosszúnak bizonyult, nem méretre vágták, hanem egyszerűen visszacsavarták. Ezzel aztán olyan „kompozíciót” sikerült kialakítani, amit csak a hulladékvastelepen látni, ha épp arra téved az ember.

Szomorú

A kirándulók pedig jönnek. És nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is. Tamással és Vandával (kérték, teljes nevüket ne írjuk meg) kedden találkoztunk, mint mondták, nagyon szeretik Lillafüredet, gyakran kirándulnak ki ide.

– Az viszont szomorú, hogy a parkoló környéke így néz ki. Ez a hely többet érdemelne – vélekednek.

Kérdeztük a miskolci önkormányzattól, hogy miért elhanyagolt Lillafürednek ez a része, van-e arra szándék, hogy rendbe teszik, és hogy kinek a feladata lenne a karbantartás. Várjuk a válaszokat.

Mentek volna múzeumba

Találkozunk iskolás csoportokkal is Lillafüreden, hisz itt az osztálykirándulások ideje. A hajdúnánási gyerekek pedagógusa, Judit (ő se szerette volna, ha teljes nevét megírjuk) azt mondja, ő szinte minden évben hoz ide osztályokat, mert gyönyörű a természeti környezet. Nagyon tetszenek neki a barlangok, a vízesés, de nem érti, hogy hétfőn és kedden például miért van zárva a Herman Ottó Emlékház és a Kohászati Múzeum. Hiszen az osztályok hétköznap indulnak kirándulni és nem hétvégén.A pedagógus panaszkodott arra is, hogy kevés a vécé és mindegyik fizetős. Ha megérkezik egy busznyi gyerek, akkor fél óráig kell sorba állni, hogy mindenki végezzen.– Több figyelmet kellene fordítani Lillafüredre, hiszen rengeteg turista jár itt – jegyzi meg végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában