Helyi közélet

2015.05.12. 11:04

Videó: Örökzöldek a Miskolcot éltető dalok

Miskolc - Honvágy, lokálpatriotizmus és büszkeség a fő motívumai a miskolci életérzésről készült daloknak. Csak az ismertebbeket gyűjtöttük össze, de így sem rövid a lista.

Miskolc - Honvágy, lokálpatriotizmus és büszkeség a fő motívumai a miskolci életérzésről készült daloknak. Csak az ismertebbeket gyűjtöttük össze, de így sem rövid a lista.

Május 11 Miskolc város napja. 1993 óta minden évben ezen a napon ünneplik a várost a polgárai és elöljáróikon keresztül díjazzák azokat az embereket, akik sokat tettek érte.

A városról kialakult kép alakításához sokat hozzátettek a róla szóló dalok is, hiszen egyik-másik nem csak a városlakók között "futott be karriert", azt pedig nehéz lenne elvenni a várostól, hogy mindig tud témával szolgálni a zenészeknek, nincs ez másképp most sem, mint 30 évvel ezelőtt.

A saját identitását megtalálni igyekvő egykori ipari fellegvár lakói bárkinek leckét adhatnának lokálpatriotizmusból, akik akár egy rövid időt is éltek itt pontosan tudják miről is van szó. Leginkább ez a szellemiség lengi át a miskolci témájú dalokat, melyekből összegyűjtöttük az ismertebbeket.

Styx - Miskolci villamoson

1967-re datálható ez a dal, ami a kor zenei világának ártatlanságával szólal meg. A sztori teljesen hétköznapi a dalban és örökzöld, valakikkel ma is meg fog történni: miskolci villamossal utazunk a légyottra és jól elkésünk persze. A Sikátor és a Reflex együttesek is feldolgozták a dalt.

P. Mobil - Acélváros

A P. Mobil neve összefonódott Miskolc városával. Először ezen a néven az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválon léptek fel, amit azóta csak a "magyar Woodstock"-ként emlegetnek. Sokan miskolci zenekarnak gondolják őket, köszönhetően az Acélváros c. örökzöldnek. Ma is "libabőr" egy miskolcinak, ha meghallja ezeket a sorokat.

Edda - Elhagyom a várost

Ez a legismertebb, mára klasszikussá érett, keserédes dal évtizedek elteltével is aktuális: az elvándorlással azonosítjuk, de házibuli vége felé is még mindig gyakran előkerül, mikor már kellően elázott a társaság. (Átizzadt ing, összeölelkezés, fátyolos tekintet megvan?) 1980 körül született a sláger, mikor az EDDA már jócskán kinőtte a helyi ismeretséget, de gyökereiket azóta is büszkén hirdetik.

Bíborszél - Miskolc

Új, de új hullámosnak alig nevezhető dal, tömény miskolci életérzés, masszívan lokálpatrióta előadóktól, központi témája a diósgyőri foci és abszolút betalált, erre aztán lehet a lelátón ünnepelni. Csak lenne már mit meg kivel...

FUNKTASZTIKUS - B. A. Z.

A mezőkövesdi rapper szövegeit áthatja a borsodi életérzés és dalaiban nem fél rátapintatni a társadalmi problémákra. Ennek szellemében született meg a B. A. Z., klipjében ismerős helyszínekkel találkozhatunk. Borsodnak íze van, ez ebből a számból tökéletesen lejön. Ebben a műfajban gyakori téma az országnak ez a szeglete, már-már túl borúsan is mutatják be Borsodot a valósághoz képest, de kevesen olyan igényességgel, mint FUNKTASZTIKUS.

Mr. Klausz - A Sorsod Borsod

A tiszaújvárosi Szmoktor Doktor jött, látott és utasította maga mögé a pesti romkocsmák dalosait a KiMitTube tehetségkutató versenyen. A döntőbe jutáshoz a "Sorsod Borsod" c. produkció volt a belépő, mely ugyan kilóg ebből a felsorolásból, inkább vers és kevésbé miskolci, inkább az elvándorlással kacérkodó fiatalabb korosztály a témája, nyakon öntve egy jó nagy adag borsodi életérzéssel és persze szmokival.

A lista a teljes felsorolás igénye nélkül készült, amatőr eladóak produktumaiból végtelen hosszú repertoárt tudnánk csinálni, ami végtelen elégedettséggel tölthet el minket: a borsodi életérzés nem hagyja hidegen a zenészeket. Long live Miskolc!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában