Helyi közélet

2015.05.23. 13:43

Miskolctapolcai strand: újra lehetnek legendák

Miskolc - Több mint egy évtized után, május 30-án, szombaton nyitja meg a kapuit a miskolctapolcai strand.

Miskolc - Több mint egy évtized után, május 30-án, szombaton nyitja meg a kapuit a miskolctapolcai strand.Mi ugyan nem nézhettük meg a városháza illetékesének az engedélye híján – csak kívülről – , hogy miként van kifugázva a medence, jól állnak-e a gyeptéglák, vagy milyen is a meditációs kert a szaunákkal, azonban szerencsénk volt és találkoztunk a projekt megálmodójával, Rosta S. Csaba építész-tervezővel, aki örömmel állt rendelkezésünkre.

Beszédes fotók

– Megnéztem a fényképeim között: 2013. május 4-én voltam itt először, amikor a meghívásos pályázati felkérést kaptuk – nézett körbe Rosta S. Csaba. – Most (csütörtökön – a szerk.) éppen azzal foglalkozunk, hogy ugyanazokból a szögekből a régi fényképeket és a megvalósulás kockáit vetjük össze, hogy mi is változott. Beszédesek a fotók. Az az arborétumminőségű táj, ami itt van és az az épület, ami itt volt, egymástól nagy minőségi különbséget jelentett turisztikai és környezetkultúra szempontjából is. Ha most megnézzük, hogy az az alku, amit a környezet és az épület kötött egymással, az jó alku. Kevés fát kellett kivágni, valójában csak a sérülteket. Kegyes a természet, hamar visszahódította az épületet. Amit szerettem volna az az, hogy az utcáról kisebbnek látszódjon a komplexum a maga 16 ezer négyzetméterével. Úgy érzem, sikerült. Hibák? Vannak, de a laikusok nem fogják észrevenni.

Emlékek

Tapolca. Emlékek. Erről is beszélgettünk a szakemberrel.

– 25 éve tervezek középületeket. Az életemben valamiért az újrahasznosítás nagyon erős szerepet játszik – árulta el Rosta S. Csaba. – Ha újrahasznosítunk egy épületet, tiszteljük azt, aki a rajzasztalnál és az építkezésen verejtékezett vele. Rengetegen jöttek hozzám az elmúlt két évben: az egyik a strandon csókolta meg a szerelmét, de volt, aki a régi konkurenciaharcról mesélt. A városi legendák eljutottak hozzám. Ez nagyon fontos! Budapesten egy klinikának az átépítése közben került szóba a strand. A klinikatulajdonos a Miskolci Egyetemen végzett, és elmesélte, hogy ide, a strandra jártak tanulni, de inkább a csajokat nézték. Újra lehetnek városi legendák és hiszem, hogy éppen ezt át is tudjuk majd örökíteni.

Rosta S. Csaba azt is elmondta, az úgynevezett kupok egy részének meghagyása is „játék volt”, amolyan összekacsintás a korábbi tervezővel.

– A szauna-épületegységekkel egyfajta stafétafutást követünk el. Ha jövő szombaton bejönnek a miskolciak, elindulnak ismét a városi legendák – tette hozzá. – Most vizuális legendák indultak, indulnak el: akárki, aki itt járt, előkapta a telefonját és elkezdte fotózni a környezetet. A jövő? Nem elég az első ütem, csak az első lépés! Amikor Kriza Ákos polgármester úrral és Kovacsics Imrével, a tapolcai fürdőfejlesztés projektmenedzserével leültünk a megnyert pályázat után, az volt a kérdés, tud-e rentábilisen működni a hely. A főépületben a wellness, a fitness, az étterem, ami kihúzza 12 hónapra a működtetést. A helyi igényeket lefedi, hiszen van gyerekmedence, úszómedence és a csendes wellness. De! Miskolctapolca igazi nagy múltja nemcsak a helyi turistákról szólt, ez ahhoz kevés. Ezért az Aradi-sétány másik oldalára olyan terveket álmodtunk, amellyel a nemzetközi wellness-piacra is bátran ki lehet állni.

Mennyiből mi?

A Miskolctapolcai Strandfürdő és környezetének I. ütemét érintő fejlesztések költsége: 2,5 milliárd forint. A projekt a magyar kormány támogatásával valósul(t) meg. Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. A fürdő 60 embernek ad munkát.

Szaunák, pihenőterek, masszázs részleg, sószoba, konditerem, masszírozó- és merülőmedencék és napozóterasz. Valamint kávézó, grill étterem és látványkonyha.

50×25 méteres, 10 sávos, 2,2 méter vízmélységű versenymedence, amely nemzetközi úszó- és vízilabdaversenyek megtartására is alkalmas. Homokos strandröplabda-, valamint lábteniszpályák.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában