Helyi közélet

2015.05.17. 20:23

Közlemény - Janiczak Dávid: Felkerestem a Down-szindrómás kisfiú édesanyját, egyúttal cáfoljuk a sajtóban megjelenteket

Ózd - A mai napon felkerestem a több sajtóorgánumban feltűnt Down-szindrómás kisfiú édesanyját, Peternák Lászlónét, hogy személyesen győződjek meg a helyzetükről és szükség esetén segítséget ajánljak fel nekik.

Ózd - A mai napon felkerestem a több sajtóorgánumban feltűnt Down-szindrómás kisfiú édesanyját, Peternák Lászlónét, hogy személyesen győződjek meg a helyzetükről és szükség esetén segítséget ajánljak fel nekik.

Első körben a bérbeadásért felelő ingatlankezelőhöz fordultam, aki arról tájékoztatott, hogy Peternák Lászlóné sohasem állt velük szerződésben, ő mindenfajta jogcím nélkül élt az ingatlanban. Vagyis a bérlők a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadták be a családot a lakásba, aminek bérlője H. Tamás és H. Csaba, akik 1995. június 30-án létesítettek bérleti jogviszonyt az akkori kezelővel. Bérleti díj nemfizetése miatt bérleti jogviszonyukat a bérbeadó 1996. december 31. napjára felmondta. A kilakoltatásra vonatkozó bírósági ítélet 1999. október 7. napján emelkedett jogerőre. Az azóta eltelt időben 12 alkalommal tűzték ki a kilakoltatás időpontját, míg most, a 13. esetben kellett végleg elhagyniuk az ingatlant.

A kilakoltatás kitűzött időpontja előtt H. Tamás és H. Csaba lakáshasználók, valamint az engedély nélkül befogadott Peternák Lászlóné és gyermeke az ingatlant elhagyták. Karhatalom közreműködésével történő végrehajtásra, azaz tényleges kilakoltatásra így nem került sor – mint eddig egyetlen esetben sem a 2015-ös évben –, tehát a sajtóban megjelentekkel ellentétben sem a gyámügy, sem a rendőrség nem játszott közre az ingatlan elhagyásánál.

Az ingatlanhoz fürdőszobát nem építettek, egy fürdőkádat és bojlert építettek be, amit távozásukkor magukkal is vittek, melynek kiszereléséhez éppen az ingatlankezelő nyújtott nekik segítséget. A kiszerelés után a burkolatot nem állították helyre, azt romosan hagyták. A villanyórát díj nemfizetése miatt már korábban leszerelte a szolgáltató, így az elektromos áramot illegálisan vételezték. Peternákné állításai és a sajtóban megjelentek ebben sem fedik tehát a valóságot, azzal köszönőviszonyban sem állnak. Ezt az érintett maga is beismerte, és kérdésemre kijelentette, hogy jelenleg édesanyjánál rendben élnek, lakhatási problémájuk nincsen.

Fontos továbbá tisztázni, hogy az új lakásrendeletnek semmi köze nincs a kilakoltatásokhoz, hiszen azok jogi előkészületei több hónapra nyúlnak vissza, és a lakások elhagyásának tekintetében az új rendelet semmilyen szigorítást nem tartalmaz.

- Janiczak Dávid, Ózd polgármestere -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában