Helyi közélet

2015.05.20. 22:00

Idén is bőséges a triatlon-kínálat

Tiszaújváros - Az előttünk álló hétvégén magyar bajnoki érmekért és értékes ranglistapontokért versenyezhetnek Tiszaújvárosban a triatlonsport képviselői. A következőkben folytatódik a Jabil 3próba, majd augusztus 1-9. között jön a 17. TVK Triatlon Nagyhét, melynek fénypontja az olimpiai kvalifikációs pontokat is osztó 19. TVK-ITU Triatlon Világkupa. A részletekről a mai napon adtak tájékoztatót a házigazda TVK-Mali Triatlon Klub és Tiszaújváros önkormányzatának vezetői.

Tiszaújváros - Az előttünk álló hétvégén magyar bajnoki érmekért és értékes ranglistapontokért versenyezhetnek Tiszaújvárosban a triatlonsport képviselői. A következőkben folytatódik a Jabil 3próba, majd augusztus 1-9. között jön a 17. TVK Triatlon Nagyhét, melynek fénypontja az olimpiai kvalifikációs pontokat is osztó 19. TVK-ITU Triatlon Világkupa. A részletekről a mai napon adtak tájékoztatót a házigazda TVK-Mali Triatlon Klub és Tiszaújváros önkormányzatának vezetői.

- A város számára nagyon fontos a triatlon sport, melynek több, mint két évtizedes hagyományaira méltán lehetünk büszkék valamennyien. - fogalmazott Bráz György, Tiszaújváros polgármestere. - A Tisza Triatlonokból és az idén nyáron tizenkilencedik alkalommal megrendezendő világkupából nőtte ki magát településünk első, egyik legkiemelkedőbb kulturális- és sport rendezvénysorozata, a turisztikai szempontból is rendkívüli szereppel bíró TVK Triatlon Nagyhét. A sorozat mindenkori fénypontját jelentő világkupának nagyon komoly sportértéke van, amit a hazai és külföldi visszajelzések egyértelműen bizonyítanak számunkra. Elég csak annyit megemlíteni, hogy Sydney-től kezdve eddig valamennyi olimpia előtt kvalifikációs pontokért küzdöttek nálunk a nemzetközi elit tagjai és természetesen a mieink. Nem lesz ez másként augusztusban sem. A tiszaújvárosi triatlon azonban nem tartana itt, ha nem a sportág helyi meghonosítója, dr. Márkus Gábor állt volna több, mint húsz esztendeig fáradhatatlanul a rendezői csapat élén. Az emberileg és szakmailag egyaránt páratlan értékekkel rendelkező barátunkat 2013-ban a sors hirtelen elragadta tőlünk. Képviselő testületünk tavaly elhatározta, hogy köztéri szoborral állítunk örök emléket Gábornak. Az elhatározást tettek követték, melynek eredményeként a Nagyhét idején leleplezhetjük, felavathatjuk ezt a remélhetően rövid időn belül triatlonos zarándokhellyé váló alkotást.

- Az ország legnagyobb vállalatcsoportjához tartozó TVK-nak, mely mintegy húsz esztendeje a tiszaújvárosi triatlon kiemelt szponzora, az a feladata, hogy olyan projekteket támogasson, amelyek számára fontos dolgokat képviselnek - emelte ki Pálffy Gábor, a TVK kommunikációs vezetője, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke. - A MOL-csoport és a TVK lényegesnek tartja az ország fejlődését, melyhez egy-egy régió felpezsdítésén keresztül vezet az út. A Nagyon Balaton mellett a TVK Triatlon Nagyhét is olyan eseménysorozat, ami több, mint koncertek sorozata: a gasztronómia, a szabadidősport és a versenysport is benne van. Sokszínűsége segít abban, hogy új energiát vigyünk a mindennapjainkba. Örvendetes, hogy munkatársaink közül is nagyon sokan részt vesznek a tiszaújvárosi sport- és kulturális eseményeken. Szeretnénk „útitársak” lenni mindenben, ami előre visz, ami feltölt!

- Tiszaújváros 2016-ban ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját, a közelgő jubileum apropóján is jól kell sikerülnie az idei eseményeinknek – hangsúlyozta dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere. - No és persze azért is bízunk az eddigihez hasonló színvonalas folytatásban, mert jövőre további két évfordulót is ünnepelhetünk, akkor lesz a 20. TVK-ITU Triatlon Világkupa, míg a Tisza Triatlont 25. alkalommal hívja életre a klub. A Triatlon Nagyhét azon túl, hogy megmozgatja, szórakoztatja az egész várost, lehetővé teszi, hogy mind több csatornán meg tudjunk jelenni, megismertetve értékeinket. Itt is szeretném megköszönni annak a rengeteg önkéntesnek, közreműködőnek a munkáját, akik a kilencvenes évek elejétől, egymást segítve lelkiismeretesen dolgoztak a triatlonos rendezvényeken. Dr. Márkus Gábor szobra azt az összefogást is kiválóan szimbolizálja, mely kezdettől fogva a mai napig a rendezői gárda jellemzője. A partnerek, a támogatók mellett szintén nagy köszönet jár a rendőrségnek, a polgárőrségnek, a közterület felügyeletnek, hiszen ők garantálják valamennyiünk biztonságát. Biztos vagyok benne, hogy idén is felhőtlenül szórakozhatunk, sportolhatunk, szurkolhatunk majd a téren, a város bármely pontján! Számítunk a városlakókra, minden kedves hazai és külföldi vendégünket szeretettel várjuk Tiszaújvárosba!

- Idei rendezvényeink sora május 3-án, a Jabil 3próba szabadidősport-rendezvénysorozat 620 résztvevőt felvonultató kerékpáros túrájával már kezdetét vette, hétvégén folytatjuk – tudtuk meg Lehmann Tibortól, a TVK-Mali TK elnök-vezetőedzőjétől, a Nagyhét főrendezőjétől. - A hazánkban megszakítás nélkül legrégebben megrendezett, sorrendben már XXIV. Fortrex Tisza Triatlon május 23-án, szombaton, 13 órakor a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőben az utánpótlás 1. korcsoportos klubcsapatok magyar bajnoki rajtjával indul, majd sorrendben a szeniorok, a felnőttek, az utánpótlás 2., míg legvégül az elit kategóriás gárdák kezdik meg a küzdelmet. Eddig 118 csapat nevezett, mely az eddigi 98 után abszolút rekord. Klubunk 10 egységgel, köztük a 2013-ban bronz, tavaly ezüstérmes, idén újra aranyesélyes, megfiatalított, Balogh Bence, Dévay Márk, Hankó Dávid, Lehmann Bence, Marton Előd összeállítású felnőtt férfi csapattal képviselteti magát. Rajtuk kívül az utánpótlás 2-ben a lányoknál és a fiúknál, a felnőtt nőknél, továbbá a szenior férfiaknál is szerezhetünk érmet. Május 24-én, vasárnap, a gyermek, serdülő és sprint távú kiemelt ranglista versenyen az újonc 1. fiúk kezdenek, de itt is minden korosztály összemérheti tudását, felkészültségét. Itt az indulók számát illetően, a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékos növekedéssel számolunk, ami 770-nél több indulót jelent. Az egyéni versenyben is jó néhány tiszaújvárosi színeket képviselő éremesélyessel (Putnóczky Dorka, Szabolcsi Fruzsina, Szakály Zsófia, Balogh Bence, Dévay Márk, Hankó Dávid, Lehmann Bence, Lehmann Csongor stb.) számolhatunk. Ezen a napon döntik el a helyezések sorsát a paratriatlon országos bajnokság résztvevői, akik már harmadszor randevúznak Tiszaújvárosban. Június végén folytatjuk a Jabil 3próbát, az úszással, majd augusztus 7-én jön a zárópróbát jelentő futás. A 17. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1-jén kezdődik, melynek keretében rendezzük meg az ETU Triatlon Junior Európa-kupa-futamot, és a Magyar Utánpótlás Gálát, melyen a hazai gyermek és serdülő ranglista legjobb 16 helyezettje versenyezhet a világkupa pályáin, illetve díszletei között.

- Számomra mindig nagy öröm hazalátogatni és az itthoni események szervezésében, lebonyolításában aktívan részt venni, hiszen mi Balázs öcsémmel együtt - édesapánk és édesanyánk óvó gondoskodása mellett - ebben nőttünk fel - vélekedett Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) Lausanneban dolgozó, ötödik olimpiájára készülő sportigazgatója, a tiszaújvárosi versenyek igazgatója. - A tiszaújvárosi rendezőtársak szinte mindegyikével baráti viszonyt ápolunk, ami közös sikerünk záloga. Évről-évre igyekszünk úgy kialakítani a versenypályákat, hogy a sportolók, a szurkolók számára egyaránt a legjobb feltételeket teremtsük meg. Ez vonatkozik a Tisza Triatlon és a Nagyhét versenyeire is. Nemzetközi erőpróbáinkat illetően, a junior Európa-kupa és a világkupa iránt változatlanul nagyon élénk az érdeklődés. A már bejáratott, selejtezős-döntős lebonyolítási rendszerből adódóan, kategóriánként akár 120 sportoló nevezését is fogadni tudjuk. A világkupán ezúttal is nagy csatákra számíthatunk, hiszen a legjobbak kvalifikációs pontokat szerezhetnek a 2016-os riói olimpiára. Itt mondanám el, hogy a tavalyi, felejthetetlen emocionális élményt jelentő magyar sikerekre (Vanek Ákos arany-, Vanek Margit ezüst- és Ifj. Faldum Gábor bronzérme, Kovács Zsófia 4. helye) azért 100 évente egyszer van példa. Természetesen én lennék a legboldogabb, ha a mieink rám cáfolnának ebben a rendkívül kiélezett csatában, melynek célja az olimpiai indulás jogának kiharcolása. Örömmel számolhatok be róla, hogy az ITU vezetésénél Tiszaújvárosnak, az itteni világkupának továbbra is óriási a respektje. Az is komoly elismerés, hogy az Európai Triatlon Szövetség (ETU) olasz elnöke, Renato Bertrandi biztatására beadhatjuk jelentkezésünket a 2016-os ifjúsági Európa-bajnokság megrendezésére. Amennyiben megkapjuk a jogot, a Nagyhét mindkét hétvégéjén kínálunk majd egy-egy nagy viadalt, ezzel is megkoronázva a már említett jubileumokat.

- Mindenek előtt néhány technikai információt szeretnék megosztani a jelenlevőkkel a hétvégére vonatkozóan – mondta Márkus Balázs, a TVK-Mali TK elnökségi tagja, a Nagyhét társrendezője. - A XXIV. Tisza Triatlonra érvényes kedvezményes belépő, amit a versenyzőknek és a kísérőknek egyaránt meg kell váltani, naponta, személyenként 300 Ft-ba kerül. Ezzel a belépővel egész nap igénybe lehet venni a fürdő szolgáltatásait. A kedvezményes belépőt a „Triatlon” feliratú bejáratnál lehet megvásárolni. Minden csapat a nevezési díjból 500, az egyéni indulók 200 Ft-al segítik Benedek Lászlónak, TVK-Mali TK 2010-ben közlekedési balesetet szenvedett sportolójának a rehabilitációját. A verseny miatt, május 23-án, szombaton, 13-18.30 óra között a Lévai úton, a Szent István úton, az Örösi úton és Kesznyéteni úton, másnap, vasárnap pedig 9-17 óra között a Lévai úton, a Szent István úton, az Örösi úton és Kesznyéteni úton kell számítani forgalomkorlátozásra. Az esetleges kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérünk az arra közlekedőktől.

Ami a 2015-ös TVK Triatlon Nagyhetet illeti, az alap nem változik, így naponta jól megfér majd egymással sportolás, és a szórakozás. A koncerteket, neves fellépőket illetően előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Neoton együttessel, Rúzsa Magdival, Wolf Katival, a Balkán Fanatic és a Kozmix zenekarokkal, Danics Dórával, Dallos Bogieeval, Horány Julival, de a WellHello és a Biga Abrakazabra fellépésére is számíthatunk. Idei rendezvényeink sikeréhez jelentős mértékben hozzájárulnak támogatóink, közülük is külön köszönetet szeretnénk mondani Tiszaújváros Önkormányzatának, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványnak, a TVK-nak, a Jabilnak, a Borsodi Sörgyárnak, az Innocomp Kft.-nek, az MB Barter Kft.-nek, és a Volán Egyesülésnek.

- Szűcs István, sajtóreferens, TVK Mali Triatlon Klub -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában