Helyi közélet

2015.05.01. 15:53

Húsz méterrel magasodott a Jánosvára

Kovácsvágás - Pintér Sándor belügyminiszter avatta fel a kovácsvágási kilátót.

Kovácsvágás - Pintér Sándor belügyminiszter avatta fel a kovácsvágási kilátót.283 méterrel magasodik Kovácsvágás fölé a Jánosvára hegy. Ezt most sikerült még 20 méterrel megtoldani, hiszen május 1-jén avatták fel ünnepélyes körülmények között Pintér Sándor belügyminiszter részvételével a hegy tetején a János vára kilátót, amely egyszerre 18 turistát tud fogadni.

Azt azonban nem árt tudni a kilátó meglátogatása előtt, hogy egy 470 méter hosszú erdei tanösvény vezet fel odáig. Ez még nem is lenne baj, de ezalatt a 470 méternyi távolság alatt 72 méter szintkülönbséget kell leküzdeni, ami egy kis matekozással könnyen kiszámítható, átlagosan 6,5 méterenként kell egy méter magasságot is bejárni, ami az átlagolásnak köszönhetően néha kicsit kevesebb, de annál gyakrabban jóval több. Ezért vagy sok pihenőt kell közbeiktatni, vagy nagyon jó erőnléttel rendelkezni. Szerencsére az utolsó métereken mászókötelek is segítik a magasság leküzdését, de az év végéig teljesen kiépítik és lépcsőkkel látják el az ösvényt, amely ennek köszönhetően kicsit könnyebben lesz megmászható.

További részletek a szombati Észak-Magyarországban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában