Helyi közélet

2015.05.15. 11:16

Hogy térül meg a hőszigetelés?

A hőszigetelésnek számos előnye van, de a felújítókat többnyire csak az érdekli: hány év múlva térül meg a beruházás?

A hőszigetelésnek számos előnye van, de a felújítókat többnyire csak az érdekli: hány év múlva térül meg a beruházás?A megtakarítás számítása függ az épület jelenlegi szigetelési állapotától, ennek arányaitól, az épület tagoltságától, tájolásától, a nyílászárók állapotától. A hazai polisztirol szigetelőanyagok piacvezető gyártója, az Austrotherm szerint egyszerű számítással magunk is kiszámíthatjuk, mennyi energiát takaríthatunk meg a hőszigeteléssel. Egy négyzetméter felületen, egy fűtési idényben távozó energia köbméter gázban vagy liter fűtőolajban számolva számértékileg megegyezik a fal hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével.

Vegyünk például egy tipikusnak mondható, 70-es években épült házat. Ha a mai előírásoknak megfelelően akarjuk szigetelni, úgy 11 cm Grafit® Reflex hőszigetelést kell alkalmazni, de ha azt akarjuk, hogy 5 év múlva is teljesítse a szigorodó előírásokat, úgy a 16 cm-es vastagság a jó választás. Egy négyzetméter szigetelése 6.000 – 7.200 Ft lesz, a hőszigetelő anyag vastagságtól függően.

A kérdés csak az: mennyit tudunk így megspórolni?

A szigeteletlen fal egy négyzetméterén évenként 14 köbméter gáz energiája szökik el, ami szigetelés után 2,4, illetve 1,7 köbméterre csökken. Így tehát az első változat esetében 1.624 Ft-ot takarítunk meg négyzetméterenként, illetve az energiatakarékos változat esetében ez 1.722 Ft lesz. A hőszigetelés négyzetméter költségét ezzel elosztva, megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a befektetés. Ez a mutató, akár 4,2 év is lehet - véli Kruchina Sándor az Austrotherm szakértője.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában