Helyi közélet

2015.05.10. 15:19

DVTK stadionrekonstrukció: A dominó-elv szerint a volt Papp Jóska az első

Miskolc - A diósgyőri stadionrekonstrukció startjához, az MVSC-nek kell költöznie, ha készen lesz az új hely.

Miskolc - A diósgyőri stadionrekonstrukció startjához, az MVSC-nek kell költöznie, ha készen lesz az új hely.Az új diósgyőri stadion építéséről, annak beruházási, állami finanszírozású 8 milliárd forintos összegéről február elején született kormánydöntés. A tavalyi és az idei költségvetésből összesen 5,3 milliárd forint elvileg már rendelkezésre áll, de ebből eddig sok pénz nem költődött el, mert fizikai értelemben csupán annyi történt a stadionépítés kapcsán, hogy tavaly októberben elbontották az LKM-et, egészen pontosan, betűrendbe szedve a K, L, M állóhelyi szektorokat, amelyek addig is jobbára üresen ásítoztak. Viszont a szervezési, előkészítési munkák zajlanak, néhány hete nyilatkozott erről lapunknak a projekt lebonyolításáért felelős Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. egyik ügyvezető igazgatója, Pásztor Ervin, aki többek között ezt is mondta: „a diósgyőri stadionban az építési munkálatok csak akkor kezdődhetnek meg, ha az MVSC pálya felújítása megtörténik, ennek a koordinálása azonban a Nemzeti Sportközpontok feladata”.



Állami cégek

Ugyanis ez az ingatlan, amely korábban a Magyar Államvasutak Zrt. tulajdonában volt, átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, és ez utóbbi állami tulajdonú cég a szintén állami intézményt, a Nemzeti Sportközpontokat bízta meg az üzemeltetésével, így a területet és a felépítményeket évtizedek óta használó MVSC sportegyesület velük került szerződéses, bérleti jogviszonyba.

Ahhoz, hogy itt elkezdődhessen az 500 millió forintosra tervezett projekt építőmunkája (a Csokonai utca felé eső oldalon a kerítés megbontásával, majd a Kubik gödör sáncának elkaparásával, a terület előkészítésével, előalapozással annak érdekében, hogy a Diósgyőrben bontásra kerülő, a 2010-ben öntött gerendákból épített napos oldali lelátó elemeit át lehessen ide szállítani), az MVSC megyei I. osztályú felnőtt labdarúgócsapatának és hét utánpótlás korosztályú együttesének el kellene költöznie. A tervek szerint a vasutasok átmeneti otthona, a volt Honvéd Papp József SE pálya, a Szentpéteri kapuban található sport­ingatlan lenne, és ez lehet a harmadik olyan pálya, amit a Diósgyőri stadion égisze alatt megcsinálhatnak.



És, hogy mikor költözik az MVSC labdarúgó szakosztálya?

– Ezt egyelőre nem tudjuk, értesítést a fenntartótól nem kaptunk – válaszolta megkeresésünkre Deák László, az MVSC ügyvezető elnöke, aki azon értesülésünket, amely szerint július 1-től kellene máshol folytatniuk, nem kívánta kommentálni, csupán annyit jegyzett meg, hogy biztosnak csak az látszik, hogy ezt az évadot még a Kubikban fejezik be, és ahhoz, hogy költözni tudjanak a Szentpéteri kapuban található sporttelepre, azt fogadóképes állapotba kell hozni.

Eltűnhet a salakos futó

Lapunk azon értesülését megerősítette az ügyvezető elnök, hogy a Csokonai úti labdarúgópálya játékterének jelenlegi mérete is megváltozhat, és az ezzel kapcsolatos munkálatokat az MVSC végeztetné el, amennyiben a Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott sportágfejlesztési tervük elfogadásra kerül, ebben ugyanis szerepel ez az infrastrukturális fejlesztés.

– A pálya átméretezése elengedhetetlen, ugyanis a jelenlegi szélessége nem felel meg az NB I-es szabványnak, ugyanis a mostani játéktér rövidebb oldala 58 méter, az oldalvonal melletti kifutókkal kereken 60, viszont az élvonalbeli meccsek megrendezéséhez 10 méterrel szélesebbnek kell lennie – mondta Deák László, majd hozzátette: – Ezt megoldani pedig csak úgy lehet, hogy a fedett lelátórész felé 8 méterrel szélesítjük meg a füves részt, a Csokonai utca felé pedig 2 méterrel.

Arra a felvetésünkre, hogy ezek szerint a jelenlegi labdarúgópályát körülölelő salakos futópálya ezzel megszűnik, Deák László igennel felelt.

Az értesüléseink szerint több tízmillió forint összegű füvesítésre először a Magyar Labdarúgó Szövetségnek kell igent mondania (erre leghamarabb a jövő hónapban kerülhet sor), majd ezt követően a TAO-s kvóta összegét is meg kell szereznie a sportszervezetnek, hogy tudja miből finanszírozni az infrastrukturális fejlesztést. Kérdéses, hogy ez mennyi idő alatt sikerül. Optimális esetben júliusban elkezdődhet a munka, de ha nem így lesz, novemberig mindenképpen be kellene fejeződnie, mert ezt követően – a fűfélék vegetációs időszakával összefüggésben – rendkívül nehéz lenne a gyepesítés.

ÉM-BCS

Emlékeztetőül

Csak emlékeztetőül: korábban úgy volt, hogy már az idén tavasszal elkezdődik az MVSC pálya előkészítése, de mostanra biztosra vehető, hogy fél évet biztosan csúszik az eredeti időterv. A Csokonai úti pályát jó esetben is csak jövő tavaszra hozhatják fel NB I-es szintűre, így ebben az évben a DVTK NB I-es labdarúgócsapata még biztosan a Diósgyőri stadionban játszik. Mivel az új Diósgyőri stadion építése 12–15 hónapot vesz igénybe, így ha a munkáltok a jövő év elején elkezdődnek ott, akkor 2017 tavaszára, júliusára lehet kész a létesítmény.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában