Helyi közélet

2015.05.26. 15:53

Dózsa László: Különleges színház

Miskolc - Számít a jelenlegi társulatra, de a színházi világ elismert és megbecsült művészeit is meghívná Miskolcra.

Miskolc - Számít a jelenlegi társulatra, de a színházi világ elismert és megbecsült művészeit is meghívná Miskolcra.Pályázik a Miskolci Nemzeti Színház igazgatói posztjára – erősítette meg lapunknak Dózsa László színész, rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és a Szabadság Hőse emlékéremmel kitüntetett 1956-os szabadságharcos. Pályázatában azt ígéri, ha elnyeri a megbízatást, a zenei tagozat vezetését a világhírű magyar operaénekesre, Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, érdemes és ki­váló művészre bízza, az első karmesteri posztra a szintén világhírű Ács Jánost kéri fel.

Tisztelet és tisztelet

Mi keltette fel az érdeklődését a Miskolci Nemzeti Színház iránt? – kérdeztük.

A válaszból kiderült, hogy Dózsa László – Tokody Ilonával közösen – korábban pályázott a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói helyére. Meggyőződése, hogy a programjuk megvalósításra érdemes, és ennek képviseletét kívánja tőle a Tokody Ilona iránti tisztelet is.

– ­És a közönség tisztelete is – tette hozzá lapunknak nyilatkozva. – A közönség megérdemli a minőségi szórakoztatást. Ezért érdemes pályázni, és küzdeni – ezt megtanultam színészként, rendezőként és az utóbbi tíz évben az Újpest Színház művészeti vezetőjeként és főrendezőjeként is. Játszani kell Németh Lászlót, és ott a helye a színpadon Sarkadi Imre műveinek is – emelte ki beszélgetésünk során.

A kor igényei szerint

Pályázata azt ígéri, hogy a kiváló adottságú miskolci színház a mai kor igényei szerinti, marketing szempontból egységes arculatú, bel- és külföldön egyaránt elismert, az új és fiatal közönség nevelésére odafigyelő különleges színházzá válik. A színház nemcsak az új magyar drámák, operák, balettek létrehozásában játszana meghatározó szerepet, de az ezeréves magyarság vallási témájú műveit is bemutatná.

Évadonként 5–6 prózai előadást, 2–3 operát, daljátékot, 1–2 operettet, musicalt és 2 balettelőadást terveznek.

Új évad

Felvetettük: ha Dózsa László kapná a megbízást a miskolci közgyűléstől, számolnia kell azzal, hogy terveit csak a 2016–2017-es évadtól tudná megvalósítani, mivel a 2015–2016-os színházi szezon műsortervét a Miskolci Nemzeti Színház megbízott vezetése már meghirdette, a bérletek árusítását elkezdték.

A válasz az volt: bár Dózsa László hisz abban, hogy volna értelme akár közvélemény-kutatással is megkérdezni a közönség színházzal szembeni elvárásait – a sajtóval kitüntetett kapcsolatot ápolna –, de nem kívánja felszámolni ezt a helyzetet. Kinevezése esetén egyébként is számít a jelenlegi társulatra, a közönség megbecsülése és a minőség érdekében azért vendégművészeket is hívna: a prózai tagozat előadásaihoz a hazai, az operaelőadásokhoz a nemzetközi színházi világ elismert és megbecsült művészeit.

Névjegy: Dózsa László

Született: 1942-ben Budapesten.1956-os szabadságharcos, színész, rendező, érdemes művész. Az Újpest Színház művészeti vezetője és főren­dezője. A Színiakadémia elvégzése után több színházban is játszott: a debreceni Csokonai Nemzeti Színház (1967–1970), a Madách Színház (1970–1980, illetve 1991-től), a Népszínház (1980–1983), a Nemzeti Színház (1983–1991) tagjaként.

Számos televíziós sorozatban, játékfilmekben, valamint szinkronszínészként is szerepelt.

Elismerései: 1956-os emlékérem (2005), Hűség a Hazához Érdemrend nagykeresztje (2005), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2006), Szabadság Hőse emlékérem (2006), Nagy Imre-érdemrend (2011), Érdemes művész (2011)


Miért keresnek igazgatót?

A miskolci közgyűlés idén tavasszal, rendkívüli ülésen hívta vissza posztjáról az addigi igazgatót, Kiss Csabát, akit 2012-től, öt évre bíztak meg az intézmény vezetésével. Az indok: megszűnik a Kiss Csaba társaiból, rendezőkből és dramaturgokból álló művészeti tanács, amelynek működése a színházigazgatói pályázat hangsúlyos eleme volt, és megromlott a színházon belüli légkör. Ez a döntést előterjesztő dr. Kriza Ákos polgármester szerint azonnali beavatkozást igényelt.

Megbízott igazgatóként jelenleg Szabó Máté rendező vezeti a Miskolci Nemzeti Színházat. Korábban jelezte, fontolgatja, hogy az igazgatói állást is megpályázza, de végül elállt ettől.

Az új igazgató megbízása öt évre szól majd.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában