Helyi közélet

2015.05.26. 15:53

Béres Attila: Minőség, mint eddig

Miskolc - Rendezőtársaival, közös színházeszményük alapján szeretné vezetni a Miskolci Nemzeti Színházat.

Miskolc - Rendezőtársaival, közös színházeszményük alapján szeretné vezetni a Miskolci Nemzeti Színházat.Megerősítette lapunknak Béres Attila rendező, hogy pályázik a Miskolci Nemzeti Színház igazgatói állására. Eddigi társaival – Keszég László, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur és Szabó Máté rendezőkkel – folytatná, amit három éve elkezdtek. Szabó Mátéra igazgatóhelyettesként számít.

Szeretnének tovább dolgozni

Béres Attila jelenleg a szombathelyi színház főrendezője – ha Miskolcon győz, Szombathelyen nem folytatja a munkát.

Hogy miért pályázik, erre azt válaszolta: szeretnének tovább dolgozni annak a színházeszménynek a szellemében, amely az elmúlt három évben is jellemezte ötük alkotói munkáját Miskolcon. A művészi hitvallásukra és az esztétikai mércére példaként több előadásukat említette, a Don Giovanni című operától a Woyzeckig, A tanítónőtől az Erdély-Tündérkertig. „Ezt a művészi színvonalat nem látom továbbvihetőnek azok nélkül, akikkel elkezdtük: ez az öt ember lényegében egy generáció, egyívásúak vagyunk, azonos tanáraink voltak az egyetemen, valamennyien Székely Gábor és Babarczy László köpönyegéből bújtunk elő”.

Érzése szerint az eddigi közös teljesítményük mellettük szól, élvezik a társulat bizalmát. Az olyan előadásokkal, mint például az általa rendezett Chicago, vagy a My Fair Lady képesek voltak megszólítani a miskolciak azon részét is, akik keveset, vagy egyáltalán nem jártak színházba. „Bízom magamban és a csapatomban, és abban a gondolkodásban, amelyik továbbra is nagyon-nagyon jó színházat szeretne Miskolcon” – hangsúlyozta lapunk kérdésére, hogy milyen reményekkel pályázik.

Boldog emberek

A beszélgetésben arra is kitértünk: a korábbi igazgató, Kiss Csaba több nyilatkozatában azt sejttette, hogy a leváltása hátterében Béres Attila állhat (aki korábban egyébként igazgatóhelyettesként dolgozott Kiss Csaba mellett, míg el nem távolodtak egymástól). Hogy most Béres Attila pályázik, ezzel összefüggésben is értelmezhető – vetettük fel.

Béres Attila kérdésünkre ezeket mondta: „Határozottan kijelentem, nem álltam semmiféle puccs mögött. Azzal nem tudok, és nem is akarok foglalkozni, ki mit lát, vagy mit nem lát a történtek hátterében. Az, hogy én, vagy mi puccsoltuk volna meg Kiss Csaba igazgató urat, jogilag is értelmezhető vádaskodás. De nem akarok azzal foglalkozni, ki mit mond. Az én lelkiismeretem teljesen tiszta. Tény: amikor ez a konfliktus volt, én már nem voltam a miskolci színházban. Igaz ugyanakkor, amit Keszég László egy interjúban megfogalmazott: az a látszat erősödött meg, hogy mi a politikához fordultunk. Ez egyáltalán nem igaz. Sőt! Olyan feloldhatatlan konfliktushelyzet alakult ki a Miskolci Nemzeti Színházban, ami miatt a város hozott egy döntést. A döntést követő napokban mi azt nyilatkoztuk, hogy ez megalapozott volt. És ezt ma is így gondoljuk. Ezt követően Szabó Máté megbízott igazgatóként vette át a színház irányítását. Bravúros sikerrel. A személyisége, embersége segített békésen, csendesen, visszafogottan feldolgozni ezt a konfliktushelyzetet. Aki ma bemegy a színházba, boldog embereket lát”.

Névjegy: Béres Attila

Született: 1971-ben Marosvásárhelyen.

Matematikusként végzett Kolozsvárott a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, majd a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen tanult színész szakon. 1999-ben Budapestre költözött, s 2003-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán. A diploma megszerzése után Egerben volt rendező, majd a Pécsi Nemzeti Színházban. 2006-ban a Budapesti Operettszínház főrendezője lett.

Elismerései: A Román Zeneművészeti Szövetség nagydíja, az év legjobb zenés előadása, zenés rendezője (2012), ESTem-díj, Kecskemét, legjobb kistermi előadás (2011), Vámos László-díj (2009), Arany Maszk díj, Moszkva (2008), Golden Sofit-díj, Szentpétervár (2007), POSZT-különdíj (2002)


Miért keresnek igazgatót?

A miskolci közgyűlés idén tavasszal, rendkívüli ülésen hívta vissza posztjáról az addigi igazgatót, Kiss Csabát, akit 2012-től, öt évre bíztak meg az intézmény vezetésével. Az indok: megszűnik a Kiss Csaba társaiból, rendezőkből és dramaturgokból álló művészeti tanács, amelynek működése a színházigazgatói pályázat hangsúlyos eleme volt, és megromlott a színházon belüli légkör. Ez a döntést előterjesztő dr. Kriza Ákos polgármester szerint azonnali beavatkozást igényelt.

Megbízott igazgatóként jelenleg Szabó Máté rendező vezeti a Miskolci Nemzeti Színházat. Korábban jelezte, fontolgatja, hogy az igazgatói állást is megpályázza, de végül elállt ettől.

Az új igazgató megbízása öt évre szól majd.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában