Helyi közélet

2015.05.10. 11:19

A medve jól érzi magát nálunk

Rudabánya - Iwo elindult hazafelé, de aztán meggondolta magát, és visszajött.

Rudabánya - Iwo elindult hazafelé, de aztán meggondolta magát, és visszajött.

– Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy a közelünkben kóborol a medve, de azt mondták, nem kell félni tőle. A település képújságjában is közzétették, azt írták, nem kell megijedni, ha véletlenül találkozunk vele, úgy kell tenni, mintha észre se vettük volna – mesélte lapunknak Kelemen Józsefné, aki Rudabányán lakik, de nem fél a közeli erdőben tartózkodó medvétől. – Mi nem járunk az erdőbe, csak ide, a sarki boltba, a medve meg valószínűleg nem jön be a lakott területre. Egyébként is, mi egy nagy domb tetején lakunk, itt bérházak vannak. Nem hiszem, hogy nálunk megjelenne.

Egy másik rudabányai asszony (kérte, nevét ne írjuk meg) viszont egyáltalán nem lepődött meg. Azt mondta, az édesapja mesélte, hogy az ő fiatalkorában, olyan 80 éve, is élt a bánya közelében egy medve. De nem történt akkor sem semmi különös.

Lengyelországból jött

Vasárnap óta tartja lázban a magyar sajtót egy medve. Az Aggteleki Nemzeti Park adatai szerint május 3-án jött át magyar területre Iwo, a hím barna medve Szlovákia felől. Lengyel állatról van szó, lengyel szakemberek nyomkövetője van rajta, így ők látják, hogy merre jár, és az adatokat megosztják az itthoni szakemberekkel. A Lengyel-Tátrából indult, és onnan jött el egészen a Zemplénig.

Rudabánya polgármestere, Szobota Lajos épp péntek délelőtt kapott tájékoztatást arról, hogy a medve, bár kedden elindult visszafelé, de visszajött. Jelenleg Rudabánya, Felsőnyárád és Ormosbánya vonalában tartózkodik.

– Azért van egy kis félelem az emberekben – árulta el lapunknak a polgármester. – A település több pontján hirdetményeket tettünk ki, ami arról szól, hogy mit kell tenni, ha összetalálkozunk a medvével. Jövő hét csütörtökön lakossági fórum lesz Rudabányán, akkor egy budapesti professzor fog előadást tartani. Tudomásom szerint az is elhangzik majd: egyáltalán nem biztos, hogy a medve visszamegy Lengyelországba.

Elővigyázatosak

A polgármester hozzátette: még senki nem találkozott az állattal, és kíváncsiskodó turisták sem lepték el a környéket. Szerencse, hogy most nincs fakitermelés. A helyiek elővigyázatosságból nem mennek az erdőbe, pedig szívesen gombásznak a fák alatt.

Érdeklődtünk a rudabányai Bányászati Múzeumban is, aminek az egyik munkatársa elmondta: ő a településen él, de egyáltalán nincs pánikhangulat, mint ahogy azt némelyik bulvárújság állítja. Az emberek inkább viccelődnek a medvehelyzeten, és szerintük nem valószínű, hogy lakott területre tévedne az állat.

ÉM-HE


Ha mégis szembejön

Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben, mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa meg. Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.Soha ne közelítse meg a medvét, meg akkor sem, ha látszólag békés, továbbá ne fordítson hátat az állatnak, és semmiképpen se kezdjen el szaladni. Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje fölé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen, hogy a medve emberként tudja azonosítani. Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből!


Rudabánya, Ormosbánya - 2015. május 3-án egy Lengyelországban GPS jeladóval ellátott barna medve jött át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A nyomkövetős állat jelenleg is a térségben tartózkodik Rudabánya közelében. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában