Helyi közélet

2015.05.22. 16:17

A Gyermek-kerékpárosok KRESZ-programja

Mezőcsát, Miskolc, Taktakenéz, Tiszakeszi - Négy település négy általános iskolájában, közel négy órás felvilágosítást kaptak a diákok a polgárőrség, a rendőrség és a balesetmegelőzési bizottság szakembereinek köszönhetően.

Mezőcsát, Miskolc, Taktakenéz, Tiszakeszi - Négy település négy általános iskolájában, közel négy órás felvilágosítást kaptak a diákok a polgárőrség, a rendőrség és a balesetmegelőzési bizottság szakembereinek köszönhetően.

A programot az Országos Polgárőr Szövetség hirdette meg, az általános iskolák 10-14 éves tanulói részére. Az Országos Polgárőr Szövetség által indított “Gyermek kerékpáros KRESZ program” az alábbi 6 megyében kerül megtartásra: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú, Fejér, Zala.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőcsáton, Tiszakeszin, Taktakenézen és Miskolcon.

A program célja, hogy növeljük a kerékpáros közlekedés kultúráját, javítsunk a közlekedés biztonságon, de főleg fontos szempont, hogy csökkentsük a kerékpáros balesetek számát, különös tekintettel a gyermekbalesetek számára.

A program 3 órában (3 x 45 perc) kíván segítséget nyújtani tanórán kívüli felkészítéssel az oktatási intézményeknek. Első tanóra (45 perc) a kerékpározással kapcsolatos elméleti felkészítésre, a KRESZ szabályismeretre kerülne felhasználásra.

Ezen belül három témakör kerülne kiemelésre;

  • Első: személyi és tárgyi feltételek meghatározása.
  • Második: a KRESZ szabályok megismertetése: (haladás, elsőbbség, irányváltoztatás, stb.)
  • Harmadik: a biztonság, kiemelve a „látni és látszani” elvet, valamint a személyi védelmet.
  • Második tanóra: Gyakorlati foglalkozás egy összeállított tanpályán. Itt kerülne gyakorlatban bemutatásra a helyes szabályalkalmazás, valamint a vezetéstechnikai készség fejlesztése. Harmadik tanóra: Tudásszint felmérés egy KRESZ TOTÓ segítségével, kiértékelés.

    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 4 iskolában összesen 80 fő gyermek részesült e speciális oktatásban. A program sikerességét mutatja, hogy a gyerekeknek nagyon tetszettek az előadások, s már most rengeteg felkérés érkezett, hogy más iskolákban is folytassuk e programot.

    Lázár László a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Miskolc járásának koordinátora, a tananyag megalkotója, nagyon nagy örömmel tartotta meg az előadásokat. A megyei szövetség szívügyének tekinti a gyermekekkel való foglalkozást, ezért a programot megyén belül folytatódik, júniusban Bükkszentkereszten.

    A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség köszönetet mond az Általános Iskolák valamennyi pedagógusának, a Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, a Balesetmegelőzési Bizottságnak, valamint a programban résztvevő polgárőrnek.

    - Hladon Sándor -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában