Helyi közélet

2015.04.11. 01:08

Többet tudnak a réginél

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem csak a gyorshajtás megállapítására képesek az új közlekedési ellenőrző berendezések.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem csak a gyorshajtás megállapítására képesek az új közlekedési ellenőrző berendezések.Pitkó László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az új ellenőrző berendezések jóval többet tudnak, mint a korábbi traffipaxok. „Úgy nevezzük őket, hogy változtatható helyű komplex közúti ellenőrzési pont. Mégpedig azért, mert képesek regisztrálni a tilos jelzésen történő áthaladást, a kötelező haladási irány figyelmen kívül hagyását, a záróvonalon való áthaladást. De azt is észlelik, ha valaki vezetés közben mobiltelefonál, vagy nem használja a biztonsági övet. Természetesen az alapfunkciója továbbra is a sebesség-ellenőrzés, és képes felismerni a rendszámot, azaz azonnal azonosítható a vétkes jármű.”

Pitkó László elmondta, hogy az új eszközök használatára kiképezték a rend­őreiket. Március 26-a óta működnek éles üzemben a berendezések, de előtte több héten át tesztelték azokat és a kezelőket is.

Távolról is jól mér

A Véda rendszerhez tartozó úgynevezett komplex közúti ellenőrző pontok egyébként magyar fejlesztésűek, azokat az ARH Informatikai Zrt. gyártja Magyarországon. A mobil eszközök 600 méter távolságból is képesek dokumentálni adatokat, illetve sebesség-ellenőrzést végezni. A közeledő és a távolodó járművek sebességét is képesek mérni, ám menet közben nem használhatók.

A rendszer neve: Véda

A Véda eredetileg indiai eredetű női név; rövid, könnyen megjegyezhető, továbbá összhangban áll a projekt céljaival, szerepel benne a „véd” szó. A Véda várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül egyebek mellett fix telepítésű kkep-kkel, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszerrel, valamint a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában