Helyi közélet

2015.04.29. 14:55

Több vénás vérrögoldás, még több remény

Miskolc - A miskolci stroke-centrum a második az országban, ahol a legtöbb esetben megadták ezt az esélyt a betegeknek.

Miskolc - A miskolci stroke-centrum a második az országban, ahol a legtöbb esetben megadták ezt az esélyt a betegeknek.A stroke-os esetek 80 százaléka a vérrög okozta agylágyulás. Bizonyos kritériumoknak való megfelelés esetén a tünetek észlelésétől számított 3–4,5 órán belül lehetőség van, hogy a beteg vénás vérrögoldó kezelésben (trombolysisben) részesüljön, ami komoly szervezéssel járó feladat, amelyben része van a kórházon túl a mentőknek, de maguknak a betegeknek, illetve a környezetüknek is – nyomatékosította dr. Valikovics Attila, a megyei kórház főorvosa, annak kapcsán, hogy az általa vezetett osztály tavaly a második legtöbb ilyen beavatkozást végezte az országban. A 126 trombolysis mintegy négyszer több annál, mint amennyit még 2–3 éve hajtottak végre a miskolci osztályon.

A főorvos hangsúlyozta, a siker azon is múlik, hogy a beteg, illetve a környezete felismerje a tüneteket (a száj félrehúzódása, a féloldali végtagok zsibbadása, gyengesége, a beszéd zavara, beszédértési zavar, szédülés – bár ez utóbbi önmagában zömében nem stroke-ra utal). Az ilyen esetekben azonnal a mentőt kell hívni, e téren az OMSZ-szal hosszú évek alatt kialakult a kellő együttműködés. A vénás vérrögoldás alkalmazásához a kórházban egy sor vizsgálatot el kell végezni (ezek eredményétől is függ az alkalmazhatóság), s ehhez is mintegy 50 perc szükséges. Így az addig eltelt idő is sokat számít, minthogy annál nagyobb az esély, minél hamarabb történik a beavatkozás.

„Az elismerő oklevél megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk” – fogalmazott a főorvos.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában