Helyi közélet

2015.04.02. 22:31

Svájci alap: lezárult a második kör, indul a harmadik

Kazincbarcika - A Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló „Vállalkozások munkahelyteremtést szolgáló támogatása” pályázati alap második körében huszonkét pályázatot nyújtottak be a kazincbarcikai kistérségből.

Kazincbarcika - A Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló „Vállalkozások munkahelyteremtést szolgáló támogatása” pályázati alap második körében huszonkét pályázatot nyújtottak be a kazincbarcikai kistérségből.

Ez forintosítva összesen több mint kettőszázhuszonhárom millió összegű támogatási igényt jelentett. A tervekről, elképzelésekről a helyi és kistérségi gazdasági szakemberekből álló Gazdasági Bizottság döntött, majd ezt a Széchenyi Programiroda hagyta jóvá.

A második körben így tíz újabb, a kazincbarcikai kistérségben működő vállalkozás jutott összesen 74.473.767 Ft. fejlesztési forráshoz innovatív tervei megvalósítása érdekében.

A kulcsszó az innováció

A nyertes pályázatok nagyon széles körben mozognak. Van olyan elsősorban számítástechnikai területen tevékenykedő cég, mely ügyfélközpontja bővítésére és egy úgynevezett Help Desk szolgáltatás bevezetésére használja fel a támogatást. Egy másik pályázó, ugyanebben az üzletágban speciális irodatechnológiai és informatikai berendezések széles körű elterjesztését tűzte ki céljául. A gyógyászat témakörében két sikeres pályázó van: egy orvostechnikai berendezéseket forgalmazó cég speciális, márka független orvostechnikai szervizet alakít ki Kazincbarcikán, mely iránt szakmai berkekben már most élénk érdeklődés mutatkozik. Egy másik, fogtechnikai szolgáltatásokra szakosodott vállalkozás az allergiás megbetegedésben szenvedő páciensek számára alkalmaz különleges fogtechnikai megoldásokat, allergén-mentes pótlásokat.

A megújuló energiákkal kapcsolatban is van az alapnak sikeres pályázata, ily módon a Solar-LED napelemes rendszerek gyártása, forgalmazása bővül a városban és a térségben.

Szennyvíztisztítási és egyéb, a városi víz-, anyag- és energiaáramok kezelésében alkalmazható biotechnológiák fejlesztésével, tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó társaság is a sikeres pályázók között van. Projektjük célja a műgyökér prototípusgyártás beindítása, valamint a gyártási folyamat fejlesztése, tömegtermelésre történő előkészítése, melyet a Barcikai Ipari Parkban terveznek megvalósítani.

Huszonöt új munkahely

Izgalmas terület még a csuklós autóbuszok becsukásgátló szerkezeteinek fejlesztése is, a Svájci Pályázati Alap keretében egy csoport innovatív energia-elnyelő műszaki megoldás adaptációjára alapozva kívánja ezt megvalósítani.

A városban működő vegyipari gyáróriással történő együttműködésben a gépészet és az anyagtudomány területén új termékeket és technológiákat megvalósító műanyagipari innovatív műhely is létesül Kazincbarcikán.

Emellett a város és a kistérség igényeit kielégítendő, teljes körű földmérési, geodéziai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás is települ a Sajó-menti településre.

A második kör utolsó sikeres pályázója a gépjármű oktatás területén hajt végre innovatív fejlesztést: egy merőben más és teljesen újszerű oktatási módszert bevezetésével és alkalmazásával. A tíz sikeres projekt és vállalkozás huszonöt új munkahely létrehozását vállalta.

A svájci Pályázati Alap még nem merült ki, további közel száztízmillió forint áll még rendelkezésre. Az újabb pályázati felhívás április első felében jelenik meg, beadási határideje május 18-a lesz.

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában