Helyi közélet

2015.04.13. 15:43

Sokat tesznek érte, hogy haladjanak Szendrőn

Szendrő - Épül a szociális szövetkezet feldolgozó üzeme.

Szendrő - Épül a szociális szövetkezet feldolgozó üzeme.

- A közfoglalkoztatás keretében háromszáznyolcvanöt ember már megkezdte a munkát és április végén, május elején újabb kétszáz teszi majd ugyanezt, ezen felül a MaNDA-program keretében további tizenöten dolgoznak - tudtuk meg ottjártunkkor Tomorszki Istvántól, Szendrő polgármesterétől.

Ráépülnek

- A közmunka programjaink ráépülnek a korábban megkezdettekre, a mezőgazdaságiban például a 2500 négyzetméternyi fóliasátraink nagy része idén már fűthető lesz és az önkormányzat tulajdonába kerül. Ezek szomszédságában két üvegházat is építeni fogunk, ezek újabb lehetőséget adnak a paletta szélesítésére. Az állattenyésztést is folytatjuk, a sertés, baromfi, juh és kecskeállománnyal, valamint a szántóföldi gazdálkodásunk is megy tovább. Kosárfűzet is ültetünk, mert a közmunkán belül a kézművességben is gondolkodunk.

A város vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy új elemként az önkormányzat tulajdonában lévő 11 hektáros területen energiaültetvényeik lesznek, vöröstölgyet és energiafűzet ültetnek: „Szendrő nyolc közintézményében biomassza kazánok vannak, hosszú távon ezek ellátását fogják majd biztosítani, így az energiaszámlán nyilván spórolni tud majd az önkormányzat.”

- A szociális szövetkezetünknek épül a feldolgozó üzeme - folytatta Tomorszki István. - Ebben lehetőség lesz a nemcsak a helyben, de a környékbeli településeken megtermelt zöldségek, gyümölcsök feldolgozására. Azaz készterméket tudunk majd előállítani, melyek tárolhatóak lesznek, illetve amiket „visszaforgatunk” például a közétkeztetésbe.

A polgármester arról is örömmel számolt be, hogy a 2010-es nagy árvíz óta nem működő, de a felújításon már átesett uszoda várhatóan egy hónapon belül újra elindul: „A hiányzó vízgépészethez kaptunk támogatást, és miután elkészül újra nyithatunk” - mondta.

- 12 projektünk előkészítés alatt van a következő pályázati időszakra, úgyhogy van munka bőven, de ez így van rendjén, mert csak így haladhatunk előre - mondta végül Tomorszki István.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában