Helyi közélet

2015.04.28. 18:21

Sikeres az „Utcáról haza” program Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Tudásmegosztó műhelytalálkozót tartottak a városban folyó és hajléktalanokat segítő projekt kapcsán.

Kazincbarcika – Tudásmegosztó műhelytalálkozót tartottak a városban folyó és hajléktalanokat segítő projekt kapcsán.

A műhelytalálkozón nagyszerű eredményekről számoltak be a tavaly júniusban indult projekt kapcsán. Nyolc hónappal ezelőtt 15 fővel kezdődött el az „Utcáról haza” elnevezésű program, melynek Kedvezményezettje Kazincbarcika Város Önkormányzata, szakmai megvalósítója pedig a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ.

A TÁMOP-5.3.3.-13/1-2014-0014 számú programba előzetesen 300 főből 62 érintettet vontak be, aztán 46 főre szűkült a kör, s végül 15-en, 8 nő és 7 férfi kapta meg az új élet lehetőségét.

„Mindenki küzd és igyekszik a programban maradni…”

István Zsolt szakmai koordinátor, a Szociális Szolgáltató Központ (SzSzK) igazgatója a műhelytalálkozón elmondta: ezen emberek számára két nagyon fontos cél van, a lakhatás és a megélhetés megteremtése, majd hosszú távú fenntartása. Ehhez mentális megerősítésre ugyanúgy szükségük van, mint a képzettség megszerzésére. Így számos tréningen, csoportos foglalkozáson vesznek részt a program kiválasztottjai: segítik a beilleszkedésüket, fejlesztik a személyiségüket, önálló életvitelre tanítják őket és más kulcskompetenciákat tanítanak meg nekik. A műhelytalálkozó során elhangzott az is, hogy „zseniálisan” jól működik a projekt, mindenki küzd és igyekszik a programban maradni.

A 15 főből egyébként 3 házaspár, 4 élettársi kapcsolatban élő, illetve egy önálló személy van, hozzájuk 7 gyermek tartozik, s összesen 8 lakásban kezdték újra az életüket.

A legfiatalabb programba bevont 22, a legidősebb pedig 56 éves. Valamennyien dolgoznak vagy aktív ellátásban részesülnek. A program célja az, hogy folyamatos munkájuk és ezáltal jövedelmük legyen. Ha pedig keresetük van, akkor a lakhatásuk is biztosított lesz – tömören egyébként ez a program konkrét célja. Az SzSzK munkatársai kiemelték azt is, hogy milyen fontos, hogy ezek az emberek beköltözhettek a városba, bekapcsolódhattak a lüktető kulturális és sportéletbe, s hogy együtt egy jó közösséget alkotnak. Számos közös élményt szereztek már, de a továbbiakban is kiemelkedően jó programokkal, színházlátogatással, kirándulással vezetik vissza az egykor a társadalom perifériáján élt embereket az igazi életbe. Úgy, ahogy a program címe is mondja: az utcáról haza.

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában