Helyi közélet

2015.04.02. 12:19

Reszkessetek, gyorshajtók!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az új sebesség-ellenőrzőkkel még nagyobb szigorral ellenőrzik a rendőrök megyénk baleseti gócpontjait.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az új sebesség-ellenőrzőkkel még nagyobb szigorral ellenőrzik a rendőrök megyénk baleseti gócpontjait.

A megyei rendőr-főkapitányság fokozott figyelmet fordít a balesetveszélyes útszakaszokra, ahol az egyenruhások az új, változtatható helyű közlekedés-ellenőrzési pontokat is alkalmazzák majd.

Kijelölt góc

A közúti közlekedés biztonságát tekintve az egyes útszakaszokon eltérő a balesetek előfordulási valószínűsége. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a 2014-es adatokat elemezve megjelölte a megye „baleseti gócpontjait”. Ezeken az útszakaszokon az átlagosnál több közúti közlekedési baleset történt, amelyek elsősorban a gyorshajtásra vezethetők vissza.

A főkapitányság határozott céljai közé tartozik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain minél kevesebb közlekedési baleset történjen. Ennek érdekében a közlekedési szakemberek által kijelölt baleseti gócpontokon a rendőrség új, változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontjai (KKEP) is szolgálatba állnak. A VÉDA nevet viselő közúti intelligens kamerahálózat rendszerbe állításával a közlekedésben résztvevők motiválásán keresztül a rendőrség kitűzött célja a balesetek megelőzése, illetve az, hogy ennek érdekében a járművezetők törekedjenek a sebesség megfelelő megválasztására és tartsák be a közlekedési szabályokat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bízik abban, hogy a közúti közlekedők egyre szélesebb rétege tartja be a közlekedési szabályokat, mely mindannyiunk közös érdeke, hiszen mindenkit hazavárnak.

ÉM-SZB

Amit az új rendszerről tudni lehet

Sikeresen zárult a változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzőpontok tesztüzeme, március 26-ától indult az éles üzemeltetés, így az újfajta kamerák által dokumentált szabálysértéseknek már jogi következményeik is lesznek az ország teljes területén. A 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltotta ki.Az eszközök üzembe állításának célja a közlekedési szabályok betartatása, mert csak így van lehetőség arra, hogy kevesebben haljanak meg az utakon.

A fejlesztés összhangban van az Európai Bizottság célkitűzésével, hogy 2020-ra 2011-hez képest a felére csökkenjen a halálos közlekedési balesetek és áldozatok száma. 2013-ig folyamatosan csökkent a közlekedési balesetekben elhunytak száma Magyarországon, de míg 2013-ban 591-en haltak meg az utakon, 2014-ben már 626-an.

A komplex közlekedési ellenőrzőpontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére is. Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg azok a kiegészítő funkciók, amelyek más szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni, így például a tilos jelzésen áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv be nem kapcsolását. Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában