Helyi közélet

2015.04.15. 08:05

Református lesz a Fazekas?

Miskolc - A Belvárosi Református Egyházközség szeretné fenntartásába venni a művészeti neveléséről híres iskolát.

Miskolc - A Belvárosi Református Egyházközség szeretné fenntartásába venni a művészeti neveléséről híres iskolát.Két évvel ezelőtt volt napirenden a művészeti neveléséről híres miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola egyházi átvétele. A Belvárosi Református Egyházközség szerette volna a fenntartásába venni, de akkor nem sikerült a szükséges engedélyeket megszereznie. „Szándéknyilatkozatuk ugyanis a bürokrácia útvesztőjéből későn került a miskolci önkormányzathoz, mely már nem tudta az iskolaépület átadását időben napirendre tűzni, ezzel pedig az ügy kicsúszott a határidőből”, nyilatkozta akkor lapunknak Szabó Sándor, az egyházközség lelkipásztora.

Újra kérvényezték

Elmondta: ebben az évben az egyházközség újra benyújtotta a kérvényt az iskola fenntartójához, a Klik-hez. A szülőket hétfőn délután tájékoztatták az egyház képviselői a fenntartóváltás szándékáról. Az átvétellel kapcsolatban egyébként még most folynak a tárgyalások. Az egyházközség szándéka szerint a képzési struktúra és a művészeti nevelés megmaradna az iskolában, és felmenő rendszerben vezetnék be a vallásos nevelést. A változások csak a 2016. szeptember 1-jével induló diákokra vonatkozik majd. Mint mondta, a közgyűlésnek azért kell döntenie az ügyben, mert az épület és az intézmény ingóságai önkormányzati tulajdonban vannak.

Szavaznak

A Fazekas Iskolában érdeklődve megtudtuk: hétfőn szavazólapot kaptak a szülők, melyen nyilatkozhatnak, hogy egyetértenek-e az intézmény egyházi fenntartásba adásával. A tantestület pedig szerdán szavaz szintén erről. Két évvel ezelőtt a tantestület támogatta az átvételt, a szülők kétharmada viszont nem. Úgy tudjuk, a Klik csak akkor engedélyezi a fenntartóváltást, ha a szülők 50+1 százaléka támogatja az egyházi átvételt.

A szülők jelezték lapunknak: számos kérdés merül fel bennük a fenntartóváltással kapcsolatban. Először is az, hogy ha a Fazekas is egyházi lesz, akkor a belvárosban már csak Szabó Lőrinc Általános Iskola marad állami fenntartású, művészeti oktatást pedig nem találnak majd állami iskolában. Az is aggasztja a szülőket, hogy két évvel ezelőtt azt a tájékoztatást kapták az egyházközségtől, hogy nem felmenő rendszerben vezetik be a vallásos nevelést, hanem az az átvétel után minden diáknak kötelező lesz. Az üggyel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel a Klik-nek, de választ egyelőre nem kaptunk.

Döntés előtt mérlegelnek

Kiss Gábor miskolci alpolgármestertől a következő választ kaptuk az üggyel kapcsolatban:

„Miskolc közgyűlésének a jogszabály szerint egyetértési joga van. Ez a közgyűlés át nem ruházható hatásköre, a tervek szerint az ügyet a következő rendes közgyűlés tárgyalja. A városvezetés felelősséget érez azzal kapcsolatban, hogy az iskolák a lehető legjobb színvonalon működjenek. Az iskolaépületek és a berendezések önkormányzati tulajdonban vannak. A közgyűlés a döntéskor figyelembe veszi, hogy milyen a városban, az érintett városrészben az egyházi és állami iskolák aránya. Szempont az is, hogy milyen az egyes felekezetek reprezentáltsága. Fontos, hogy a potenciális fenntartó rendelkezzen megfelelő anyagi forrásokkal, hogy mindent tevékenységet, szakkört, művészeti oktatást képes legyen finanszírozni, ami eddig az iskolában működött.

A legfontosabb szempont a mérlegelésnél a szülők véleménye. Miskolcon az eddigi egyházi átadások csak azokban az intézményekben történtek meg, ahol a szülők és a pedagógusok szavazatukkal támogatták a kezdeményezést. Most is ezt a gyakorlatot kívánjuk követni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában