Helyi közélet

2015.04.23. 15:52

Partnerség a Via Carpatiáért

Miskolc, Rzeszów - A Baltikumtól a Balkánig tartó Via Carpatia tranzitút megépítésének elősegítése érdekében három ország négy önkormányzata írt alá együttműködési megállapodást a lengyelországi Rzeszówban, április 17.-én. Megyénket Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke képviselte.

Miskolc, Rzeszów - A Baltikumtól a Balkánig tartó Via Carpatia tranzitút megépítésének elősegítése érdekében három ország négy önkormányzata írt alá együttműködési megállapodást a lengyelországi Rzeszówban, április 17.-én. Megyénket Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke képviselte.

A lengyelországi Kárpátaljai Vajdaság adott otthont annak a nemzetközi konferenciának, amelyet a Via Carpatia közlekedési folyosó megépítésének elősegítése érdekében rendeztek. A konferencián Török Dezső, Wladyslav Ortyl, a lengyelországi Kárpátaljai Vajdaság elnöke, Zdenko Trebula, a Kassai Kerületi Önkormányzat elnöke, és Stefan Bielak, az Eperjesi Kerületi Önkormányzat alelnöke mellett Európai parlamenti képviselők és közlekedési, valamint területfejlesztési szakemberek is felszólaltak. Az önkormányzatok képviselői a rendezvény keretében együttműködési megállapodást írtak alá a Via Carpatia tranzitút megvalósítása érdekében.


Tanácskozás közben | Fotó: baz.hu


A megállapodásban megerősítették kölcsönös együttműködési szándékukat. Egyik fő céljuk, hogy a létrejövő tranzitút valamennyi érintett régió hasznára váljon, javítsa az itt élő lakosság életminőségét.


Török Dezső felhívta a figyelmet a kölcsönös előnyökre | Fotó: baz.hu


„Mint a történelemből megtanulhattuk az utak megléte, minősége közvetlenül összefüggésben van az érintett területek gazdasági, társadalmi fejlettségével. Elég csupán az antik Római birodalomra utalni, amely nagyságát részben a fejlett közlekedési infrastruktúrájának köszönhette A modern Európa meghatározó közössége, az Európai Unió is nagy jelentőséget tulajdonít és ennek megfelelően jelentős forrást biztosít a közösségen belüli közlekedés fejlesztésére”- utalt az összefüggésekre beszédében Török Dezső. „Nem várhatjuk, hogy a szánkba repüljön a sült galamb, s majd Brüsszelből bekopognak, hogy szeretnénk-e utat építeni, hanem tennünk is kell érte. Alulról kell kezdeményezni, ösztönözni a folyamatokat. A most aláírásra kerülő egyezmény is ezt a célt szolgálja.


Munkában a delegációk | Fotó: baz.hu


A Via Carpatia közlekedési folyosó ráadásul itt, a schengeni övezet határvidékén húzódik, amely belső összeköttetése gyenge. Reményeink szerint a modern úthálózat megépülése nem csak tranzitforgalmat hoz az érintett térségek számára, hanem befektetőket is, illetve a lehetőségek ösztönzően hatnak a meglévő gazdasági potenciálok jobb kibontakoztatására.

A közlekedési feltételek látványos javítása lehetőséget biztosít arra is, hogy fejlődjenek a Via Carpatia által összekötött régiók, nemzetek közötti kulturális, civil kapcsolatok, élénküljön a turizmus. Újra felfedezzük egymás értékeit.


Ünnepi kézfogás, balról: Zdenko Trebula, Török Dezső, Wladyslav Ortyl | Fotó: baz.hu


A Via Carpatia közlekedési folyosó potenciális lehetőséget biztosít a gazdasági, interkulturális együttműködés, fejlődés felgyorsítására. Az egyezményt aláíró régiók közös érdeke, hogy a Via Carpatia közlekedési folyosó teljes hosszában besorolást nyerjen a TEN-T hálózatba, az Európai Unió fő közlekedési hálózatába. Ennek érdekében kölcsönösen segítjük egymást, együttműködünk, mert egységben az erő!” - emelte ki az összefogás fontosságát Török Dezső.


Megköttetett az együttműködés, balról: Eperjes Kerület, Kassa Kerület, Kárpátalja Vajdaság és Borsod-Abaúj-Zemplén képviselője | Fotó: baz.hu


A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Török Dezső elmondta, hogy bízik az együttműködés sikerében és örül, hogy megyénk is részese ennek a példaértékű kezdeményezésnek. Kifejtette továbbá, hogy Magyarország kormánya is elsődleges feladatának tekinti a közúti úthálózat fejlesztését, ezért a tervek szerint hazánkban 2018-ra minden autópálya eléri az országhatárt. Elmondta továbbá, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Kassa Kerületi Önkormányzat által 2013-ban létrehozott Via Carpatia Európai Területi Társulásnak is a legfontosabb célkitűzése a tranzit út mielőbbi megépítése.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában