Helyi közélet

2015.04.28. 10:43

Nepáli földrengés - A kutyák maradnak

Miskolc - Mindent elintéztek, mégsem tudnak Nepálba menni a miskolci mentőkutyások.

Miskolc - Mindent elintéztek, mégsem tudnak Nepálba menni a miskolci mentőkutyások.Vasárnaptól szervezték, és még egy serpa vezetőt is kerítettek, mégsem tud Nepálba utazni a miskolci Spider Mentőcsoport. Pontosabban a Spiderek két kutyás mentőjének kell itthon maradnia – tudtuk meg Lehóczki Lászlótól, a csoport vezetőjétől.

Már elegen vannak

– Sajnos a kereső kutyáinkat nem tudjuk kijuttatni a földrengés sújtotta területre, mert a nemzetközi segélyszervezet isztambuli repülőtéren felállított koordinációs bizottsága nem enged fel a Nepálba tartó repülőre több kutyát. (Budapestről Isztambulon keresztül indulnak Katmanduba a mentőcsoportokat szállító járatok – a szerk.). Az ENSZ honlapjára is kiírták, hogy nem fogadnak több kutyát, mert már sokan vannak kint – mondta lapunknak Lehóczki László. Hozzátette: ha mi nem is tudunk menni (rajta kívül még egy másik kutyás mentő utazott volna a Himalája térségébe), a KARISZ tagszervezeteiből összeálló egészségügyi szakemberek egy csoportja elindul ma. A csapat tagjai már a több ezer áldozatot követelő cunaminál is bizonyították hozzáértésüket és alkalmasságukat. S mivel a következő napokban-hetekben nagy szükség lesz a katasztrófa helyszínén egészségügyi szakemberekre, nagyon örülünk neki, hogy legalább ők tudnak segíteni. Szeretném hangsúlyozni, hogy a csoport a Külügyminisztérium közbenjárásának köszönhetően utazhat el.

Indokolt lehet, hogy korlátozzák a mentőkutyák számát akkor, amikor nagyon sok sérült és halott lehet a romok között? – kérdeztük a Spiderek vezetőjétől, aki elmondta: az elmúlt közel két évtizedben számtalan alkalommal voltak hasonló helyzetben. Mert bár az ilyen esetekben bármennyi segítségnek hasznát vennék a mentésben és a sérültek ellátásában, az adott ország vezetői korlátozottan fogadnak mentőcsoportokat, többnyire csak azokra a feladatokra, amiket maguk nem tudnak kezelni. Egy ekkora katasztrófánál azonban soha nem lehet elég a segítőkből.

Így találták meg Hatirát

– Arról nem beszélve, hogy a mentőcsoportok többsége csak a túlélőkre koncentrál, de a mi csapatunk számtalan esetben azután is bizonyított, hogy az élőkereső kutyákkal már levonultak a területről. Többek között ezért is van jó hírünk a világ jó néhány országában, mert sok családnak segítettünk abban, hogy megadhassák hozzátartozóiknak a végtisztességet, sőt, így találtuk meg Törökországban a katasztrófát követő 86. órában élve Hatirát, a török kislányt – hangsúlyozta Le­hóczki László, aki csapatával korábban San Salvadorban már dolgozott a nepálihoz hasonló időjárási körülmények között.

A KARISZ-ról

A KARISZ egy nemzetközi speciális mentő szövetség, melynek létrehozói mentésre szakosodott jogi személyiségű szervezetek. Tagjai egységes mentési szemlélet és szakmai gyakorlat kialakításával a tisztesség és az adott szón alapuló bizalom elvét követik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában