Helyi közélet

2015.04.01. 14:24

Mezőcsát fürdőváros lehetne

Mezőcsát - A dél-borsodi mezőváros már régóta kedvelt a reumatikus betegek között.

Mezőcsát - A dél-borsodi mezőváros már régóta kedvelt a reumatikus betegek között.Mióta olaj helyett gyógyhatású meleg vizet találtak Mezőcsát határában, egyfolytában tervezgetik egy szerény egészségügyi szolgáltatással kiegészített fürdőkomplexum megépítését. A jelenlegi retró hangulatú strand tulajdonosa korára való tekintettel szeretné, ha mihamarabb egy jó gazda kezébe kerülne a nagy látogatottságú vizes birodalma. Közben az önkormányzat tulajdonában lévő termálkutakat is ideje lenne megnyitni és hasznosítani. Immár 1975 óta várják a természeti kincs kamatoztatását.

A tervek

Az ottani csaknem ötvenfokos vízzel akár az egész várost gazdaságosan és környezetkímélő módon lehetne fűteni. Az első körben az önkormányzat intézményeit kötnék rá erre a hálózatra. Ezzel egy időben ugyanerre alapozva bővíthetik a már meglévő konyhakertészetet. Több száz helybélinek adhatnának újabb munkalehetőséget az olcsón fenntartható fóliaházakban. Noha az önkormányzat rendelkezik ezzel az igazi zöld energia forrással, támogatás nélkül aligha képesek megvalósítani a terveiket.

Siposné Horváth Anita polgármester az ezzel kapcsolatos projektekkel sorra járja az illetékeseket támogatást kérve a tervek megvalósításához.

A héten dr. Fónagy Jánosnál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáránál lobbizott ebben az ügyben. Az ígéret, a biztatás reményében a projekt dokumentációja hamarosan a kancelláriára kerülhet megfontolásra. S ha minden terv szerint alakul, akkor Mezőcsát mint járási székhely mintaként szolgálhat arra, hogy miként kell sáfárkodni a meglévő természeti kincseinkkel.

ÉM-SZI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában