Helyi közélet

2015.04.17. 11:49

Közlemény - Állatkertek közösen

Miskolc - A Miskolci Állatkert eddigi legnagyobb beruházása: kifutó épül a farkasnak és a hiúznak.

Miskolc - A Miskolci Állatkert eddigi legnagyobb beruházása: kifutó épül a farkasnak és a hiúznak.Szakmai konferenciát tartottak csütörtökön a Városháza Dísztermében természetvédelemmel és állatgondozással foglalkozó szakembereknek. A rendezvény egy uniós program része, aminek keretében kifutókomplexumot is építenek a Miskolci Állatkert farkasainak és hiúzainak.

A beruházás egy határon átnyúló, magyar-szlovák Európai Uniós együttműködési program részeként valósul meg, amely tavaly indult, és ennek elemei – az építkezés mellett – a havonta megtartott szakmai találkozók és a konferencia is. A Városháza Dísztermében a szakmai tanácskozás részvevőit Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere köszöntötte, aki nyitóbeszédében elmondta: – Kitekintve gondolkozunk Miskolc fejlesztésében, ami azt jelenti, hogy nagyon fontosnak tartjuk ezt az együttműködést Kassa városával. Már nem az első közös program ez, amiben a két város együtt vesz részt. Korábban ökológiai és borászati programot is megvalósítottunk. Az évszázados kapcsolat tehát folytatódik a testvérvárosok között, most az állatkertek közötti együttműködéssel.

Az együttműködés keretében Miskolcon két, védett állatfaj kap kiemelt figyelmet: a farkas és a hiúz. – Mindössze tíz példány él ma Magyarországon vadon farkasokból – árulta el Szabó Ádám farkaskutató, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa a konferencián tartott előadásában. – Persze nehéz őket megszámolni, hiszen hamarabb észreveszik az embert az erdőben, mint mi őket, és így elbújnak rögtön. De számuk kevés, és egész Európában védett ez az állatfaj.

A Miskolci Állatkertben viszont több farkas és hiúz is él. Idén januártól az együttműködési program keretében kifutókomplexumot építenek nekik, amelyben elkülönítő, gondozói előkészítő helyiség, gondozói folyosó, alvótér lesz az állatoknak, és látogatótér is vizesblokkal. – Ötvenegymillió forintos beruházásról van szó – árulta el Veress Tamás, az állatkert gyűjteményi vezetője, aki hozzátette: ekkora beruházás még nem volt az intézményben. – Nagy szükség volt már erre, hiszen ahhoz, hogy úgy tudjuk bemutatni ezeket az állatokat, mintha vadon élnének, nagyobb területet kell biztosítani nekik, mint ami most rendelkezésükre áll.

A konferencián részt vevő szakemberek bíznak abban, hogy az Állatkertek – közösen és kölcsönösen a természet és természeti kincsek védelméért című program segítségével tényleg hangsúlyosabbá válik a természet és a természeti kincsek védelme, a megvalósuló beruházás pedig hozzájárul a Miskolci Állatkertben élő farkasok és hiúzok természetes életkörülmények között történő bemutatásához.

Pásztor Imre, Miskolc Holding

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában