Helyi közélet

2015.04.17. 14:30

Huszonnégy órás sebességellenőrzés - Mértek és büntettek is…

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kilencvenhat helyen ellenőrizték a járművek sebességét péntek reggel hatig a megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kilencvenhat helyen ellenőrizték a járművek sebességét péntek reggel hatig a megyében.

Tíz eszközt vetettek be

Dr. Andrik Szilárd alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az akció a TISPOL, az európai közlekedésrendészeti szervezet által koordinált össz­európai, huszonnégy órás sebességmérés. „Az akcióban szolgálatba állt valamennyi új típusú sebességmérő eszköz, megyénken tíz darab ilyen van. A cél az, hogy felhívjuk a figyelmet a közlekedési szabályok betartására, közvetlenül pedig a sebességhatárok betartásának ellenőrzésére” – mondta a szakember.

Különlegessége volt az akciónak, hogy bárki adhatott javaslatot arra, hogy ebben a huszonnégy órás periódusban hol végezzenek sebesség-ellenőrzést. Olyanok jelentkeztek főként, akik lakókörnyezetükben úgy ítélték meg, hogy az arra haladó autósok nem tartják be a sebességhatárokat.

„A beérkezett javaslatokat összegezve, elemezve állapítottuk meg azt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szinten összesen 96 helyszínt, ahol mérést végeztünk. Meghívtuk az adott helyszínekre a javaslattevőket, hogy saját szemükkel győződjenek meg az ellenőrzésről. Sokan nem fogadták el a meghívást, mert – valamelyest érthetően – nem szerették volna nevüket adni a javaslathoz.

Nem ért a figyelmeztetés

Miskolcon, a Csabai kapuban volt alkalmunk megtekinteni egy sebesség-ellenőrzést. A helyet ajánlás alapján választották ki, de az ajánló nem élt a meghívással és nem jött el az akcióra. Helyette egy arra járót kérdeztünk meg, aki a szomszédos bérházban lakik. „A főútra nyílik az ablakom, így napi huszonnégy órában élvezhetem a forgalom okozta zajt, na és a port – mondta a férfi, aki nevét nem adta, mert nem akar összetűzésbe keveredni az autósokkal. Elmondta azonban, hogy egyetért a javasolt helyszínnel, mert a városközpont felől lejt az út és akad bőven olyan autós, aki megereszti a kocsit a lejtőn és jócskán túllépi a lakott területen belül megengedett sebességet. „Nem azt akarom, hogy büntessék őket, hanem azt, hogy megijedjenek kicsit és lassabban autózzanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában