Helyi közélet

2015.04.16. 16:51

Holokauszt-emléknap - Trócsányi: ma már vannak alkotmányos garanciák

Mád, 2015. április 16., csütörtök (MTI) - Az igazságügyi miniszter szerint ma már vannak alkotmányos garanciák arra, hogy ne forduljon elő újra a holokauszt magyar tragédiája.

Mád, 2015. április 16., csütörtök (MTI) - Az igazságügyi miniszter szerint ma már vannak alkotmányos garanciák arra, hogy ne forduljon elő újra a holokauszt magyar tragédiája.

Trócsányi László csütörtökön Mádon, a zsinagógában azon a megemlékezésen beszélt erről, amelyen a régió fejlődésében évszázadokon át jelentős szerepet játszó magyar zsidó közösség holokausztnak áldozatul esett tagjai előtt tisztelegtek.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország egyik legrégebbi épen maradt zsinagógája a mádi, amelyet 1795-ben építettek a településre akkoriban betelepülő zsidó családok. Borkereskedelemmel foglalkoztak, és segítették fellendíteni Tokaj-Hegyalja életét, a magyar borkultúrát.

Úgy fogalmazott: a második világháború idején viszont Magyarország megtagadta a magyar zsidóktól a magyarságot, majd az emberséget és végül az életet is azzal, hogy kiszolgáltatta őket a náci halálgépezetnek.

"Erre a magyar tragédiára emlékezünk április 16-án" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy ez újra elő ne forduljon. "Egyrészt rendelkezésre állnak az alkotmányos keretek és a jog eszközei. Az új magyar alaptörvény értékválasztásának egyik kiindulópontja a nemzetiszocialista és a kommunista eszmék, illetve gyakorlat tagadása" - mondta.

Hozzátette, az alaptörvény védi a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, és rendelkezése alapján büntetőjogi eszközökkel is fel lehet lépni azok megsértőivel szemben.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija beszédében hangsúlyozta, a helyi zsidóság Tokaj-Hegyalján évtizedek óta már csak emlék, de az ehhez hasonló megemlékezések rámutatnak arra, milyen fontos szerepet töltött be a zsidóság a vidék életében, s ennek emlékét ápolnunk kell.

A megemlékezésen Ilan Mor izraeli nagykövet hangsúlyozta, soha többé nem lehet holokauszt. Úgy fogalmazott, egy független, önálló, erős Izrael szükséges ahhoz, hogy az emlékezésben segítsen, és megvédje azokat, akik segítségre szorulnak.

Tombor András, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács tevékenységével kapcsolatban kiemelte, hogy a régió a kormányzat elkötelezettségének köszönhetően jelentős fejlődés előtt áll. A fejlesztési tanács a borvidék infrastrukturális fejlesztései, valamint a helyi termékek nemzetközi ismertségének növelését segítő programok mellett a közösségépítést is fontosnak tekinti - tette hozzá.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában