Helyi közélet

2015.04.15. 16:04

Épül, szépül a Rudapithecus Park

Kazincbarcika, Rudabánya - Január végén kezdődött el a beruházás, mely a terveknek megfelelően és jó ütemben halad.

Kazincbarcika, Rudabánya - Január végén kezdődött el a beruházás, mely a terveknek megfelelően és jó ütemben halad.

A „Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán” elnevezésű projektelem a Kazincbarcika Város Önkormányzata által elnyert és a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló több éves nagyprojekt része.

A településen így 72 millió forintból a turisztikai vonzerőt növelő beruházásba kezdtek: ennek során két épület kerül felújításra és interaktívabbá válik az ősleletek bemutatása. A városközpontban található régi óvoda átalakítása már javában folyik.

Az épület belső részében elkészült a gépészeti-és elektromos alapvezetékelés. Állnak az új válaszfalak és elkészült az új padlórétegrend is. A héten kicserélték a homlokzati nyílászárókat, jelenleg pedig a bontást követő vakolatjavítás folyik. Emellett a belső festőmunkák is elkezdődtek, a falak előkészítése, glettelése folyamatos.

A külső munkák is az ütemtervnek megfelelően zajlanak: elbontásra került a tetőszerkezet héjazata, megtörtént a tetőfóliázás és a deszkázás, a jövő héten pedig már elhelyezik az új tetőfedést is. Mindezt a beruházás kivitelezője, az edelényi székhelyű Borsodszer Kft. végzi, munkatársaik február elejétől folyamatosan dolgoznak a területen.

A felújítást követően az épület látogatóközpontként funkcionál majd, itt kerül bemutatásra a híres rudabányai leletek egy része. Ráadásul az egész környéket egy igazi szabadidő komplexummá szeretnék fejleszteni a rudabányaiak, aktív sportolási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítva az ideérkező vendégeknek.

Tájház és szoborpark

A beruházás következő szakaszában a Gvadányi utcában található autentikus parasztházat alakítják át, majd töltik meg hagyományőrző tájház funkcióval.

Ennél az épületnél elsősorban az olyan jellegű állagmegóvás a feladat, hogy a tájház egy 19. századi bányászlakás legjellegzetesebb vonásait viselje magán, kívül-belül egyaránt. A fejlesztéshez kapcsolódva a teljes körű akadálymentesítés is megtörténik, illetve egy új vizesblokkot is kialakítanak.

Emellett néhány kiegészítő beruházás is lesz: kijelölik a híres leletekre épülő helyi tematikus útvonalat, és egyebek mellett egy, a 10 millió évvel ezelőtti állatvilágot megidéző szoborparkot is létrehoznak.

Mint köztudott, Rudabányán találhatóak meg a több mint 10 millió éves Rudapithecus hungaricus maradványok, amelyek az emberré válás korai szakaszának világszerte ismert fontos elemei. A méltán neves leletekre építve szeretné a város és a térség még inkább fellendíteni a turizmust, és vonzó attrakciókkal, új funkciókkal is megtölteni a már meglévő épületeket.


2013 tavaszán kezdődött el az a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló több éves nagyprojekt, mely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli. Ennek részeként a gesztortelepülés, Kazincbarcika három kistérségi településsel – Bánhorváti, Rudabánya, Sajókaza – együttműködve valósítja meg fejlesztési programjait 1,5 milliárd forint támogatási összegből.

A program keretében Bánhorvátiban már 2014 tavaszán átadásra került az első támogatott projektelem. Ott – a támogatás jóvoltából - egy falumúzeum és az újonnan kialakított Damasa-tanösvény várja a kirándulókat. Másodikként a rudabányai projektelem kezdődött el, majd a sort a sajókazai és a kazincbarcikai beruházás zárja. A Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló építőjellegű beruházások mellett 2013 szeptemberében a Pályázati Alapot is megnyitották; itt már két sikeres kör után a harmadik kiírása következik. A nagyprojekt 2016 nyarán ér véget.

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában