Helyi közélet

2015.04.17. 20:53

DVTK Stadion: Nem szappantartó, hanem ezüstserleg

Miskolc - 2017 nyarára lehet kész a stadion, ha minden úgy megy, ahogy manapság látszik.

Miskolc - 2017 nyarára lehet kész a stadion, ha minden úgy megy, ahogy manapság látszik.Csütörtökön este ismét egy olyan rendezvényt tartottak Miskolcon, amelyen az új diósgyőri stadion volt a téma, és a legutóbbihoz, a március 4-én megtartott összejövetelhez hasonlóan, ezúttal sem volt jelen a kormánybiztos, Fürjes Balázs. A prezentációt a munkálatok irányítása létrehozott projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. egyik ügyvezetője, Pásztor Ervin tartotta, a Közti Zrt. vezető tervezője, Pottyondi Péter társaságában.

– Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos, mint házigazdával meghívására adtunk tájékoztatást a jelen állásról – mondta megkeresésünkre Pásztor Ervin, majd így folyatta: – Pottyondi Péter ismertette, bemutatta a terveket a jelenlegi állapotában, illetve az ütemezésről esett még szó. A tervezés a korábban jelzett ütem szerint halad, az építési engedélyezési terv elkészült, a kiviteli terv készítése van folyamatban, ami nem megy egyik hétről a másikra, júniusban készül el, utána jön a bírálat, a módosítás és a jóváhagyás, és ezt követően a közebszerzési pályázatot várhatóan július hónapban tudjuk meghirdetni. Visszatérve a tervezési részre: ennek három stádiuma van, a koncepciós terv, ami tulajdonképpen a látványterv, illetve a fő tartó szerkezetek tervezése, a második az engedélyezési terv, amikor a működő rendszert kell rajzon bemutatni, a harmadik pedig a kivételi terv, amikor az utolsó szögig meg kell határozni a műszaki tartalmat, és most az ehhez szükséges számítások zajlanak.

600 fős terem

Pásztor Ervintől azt is megtudtuk, hogy nem az esti egyeztetés volt az első a csütörtöki napon, stadion ügyben.

– A kiviteli tervek részleteit átbeszéltük a közmű tervezőkkel, és a klub képviselőivel is, és ezeken az egyeztetéseken üzemeltetési, fenntartói oldalról vizsgáltuk meg az elképzeléseket – mondta a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. egyik ügyvezetője. – Ugyanis a működtetés során olyan funkcionális feladatokat is el kell látni, ami biztosítja, nem csak labdarúgó mérkőzések megrendezését. Hiszen, hogy mást ne mondjak olyan rendezvényterem is lesz a főépületben, ahol konferenciákat, bálokat lehet tartani, mert 600 fő befogadására alkalmas terem is épül, amelynek a teljes falán be lehet majd látni a pályára, illetve a játéktéren konceret, vagy bármilyen más közösségi rendezvényt is meg lehet tartani. Mindennek megvan a maga plusz költsége, de nekünk maradni kell a február 9-i kormányhatározatban megjelent 8 milliárd forintos összeghatáron belül, úgy, hogy a konszenzusos 15 ezer ülőhelyes stadion épül. Ismert, hogy ebből az összegből fél milliárd forint az MVSC pálya felújítására fordítódik, azért hogy azt NB I-es meccsek megrendezésére alkalmassá tegyék, hogy a DVTK-nak ne kelljen elmennie másik városba hazai meccset játszania. A 7,5 milliárd forintot a Diósgyőri stadionra és környezetére fordítódik, a bekötő út megépítésére, a projektcégre, és ez a keretösszeget költséghatékonyan kell felhasználni. Ezzel a költségkerettel európai és magyar viszonylatban alsó határértéken van az úgynevezett egy székre jutó összeg, ami itt 460 ezer forint körül lesz, míg a debreceni és a ferencvárosi stadion esetében 600 ezer forint felett volt. A diósgyőri látványtervek ugyan jelentősen eltérnek a ma divatosnak tartott, szappantartónak mondott stadionoktól, mivel ez a létesítmény fémes felületet, aluhabos burkolatot kap, de ezzel a különleges külső egy ezüstserleggel teszi hasonlatossá a stadiont.

További részleteket az Észak-Magyarország szombati számában lehet olvasni.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában