Helyi közélet

2015.04.01. 22:31

Állásbörze a Miskolci Egyetemen - "Jó lenne olyan havi 200 ezer!"

Miskolc - A Miskolci Egyetem fiataljai optimisták. Bíznak abban, hogy jó állást kapnak.

Miskolc - A Miskolci Egyetem fiataljai optimisták. Bíznak abban, hogy jó állást kapnak.Igaz-e, hogy túl sok a diplomás? Igaz-e, hogy a műszaki mérnöki diplomával rendelkező fiatalok viszont könnyen találnak munkát? Ezekre a kérdésekre próbáltunk meg választ találni a Miskolci Egyetem szerdai állásbörzéjén.

A megnyitón még nem voltak túl sokan, de aztán egyre több fiatal érkezett, közöttük olyanok is, akik még csak elsőévesek az egyetemen. Mint mondták, nem lehet elég korán kezdeni az álláskeresést, de ők inkább csak nézelődtek, ismerkedtek a cégek nevével és összegyűjtötték a prospektusokat. A legtöbb érdeklődő természetesen már megszerezte a diplomáját, vagy hamarosan megszerzi. Tengely Ildikó télen végez, de gyakornokként már dolgozik a Boschban. Nem ez az első állásbörzéje, ajánlatokat is kapott, de csak arra az állásinterjúra ment el, amelyik munka komolyan érdekelte. Végül azért választotta a Boscht, mert nagy cég, itt van Miskolcon, és egy pályakezdőnek jó lehetőséget tud nyújtani.

– Egyébként azt hallottam az egyetemi tanáraimtól is, hogy aki számvitelen végez, az valószínűleg nem lesz munkanélküli. Konkrét elképzeléseim még nincsenek a végleges állásról, de ha a Boschnál maradhatok, akkor annak örülnék. Ha nem, akkor oda megyek, ahol lesz munkalehetőség – sorolja Ildikó. Kérdezzük tőle azt is, milyen fizetéssel lenne elégedett. Azt mondja, szeretne bruttó 200 ezer forint fölött keresni. 250 ezerrel például már nagyon elégedett lenne.


Az Állásbörzéről élőben nyilatkozott Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes az m1 műsorában, a felvétel itt tekinthető meg:


Előnyben

Találkozunk két fiatalemberrel is, akik a Gépészmérnöki és Informatikai Karon tanulnak. Szilvási Gábor egy éven belül megszerzi a műszaki menedzseri diplomáját.

– Még most kezdtem tájékozódni az álláslehetőségek területén, de úgy gondolom, hogy a műszaki végzettségű szakemberek nem maradnak munka nélkül. Az én szakterületem is nagyon szerteágazó, a termelés számos területén el tudok majd helyezkedni. Úgy tapasztaltam, hogy a pályakezdőket is keresik, mert minden cég szeretné kinevelni a saját fiatal szakembergárdáját. De persze a szakmai tapasztalat mindenhol előnyt jelent.

Gábor úgy véli, még válogatási lehetősége is lesz az állásajánlatok között. Számára azonban döntő lesz, hogy a munkahely melyik városban található. Szívesen maradna például a megyében, de szóba jöhet a Dunántúl is.

– Azt nem tudom, hogy országos szinten sok-e a diplomás vagy kevés, de azt tudom, hogy a műszaki végzettségű fiatalokat keresik a cégek – teszi hozzá végül.

Barátja, Kavasánszki Soma gépészmérnök lesz hamarosan. Ő folyamatosan nézegeti az álláslehetőségeket.

– Géptervező mérnökként végzek majd, és azt tapasztaltam, hogy az ilyen szakembereknek jó lehetőségeket ajánlanak. Legszívesebben Nyugat-Magyarországon dolgoznék, esetleg Budapesten. Főleg azért, mert ott jobbak a fizetések. Kérdezzük Somát, mennyivel lenne elégedett pályakezdő mérnökként. Mosolyogva mondja, hogy olyan nettó 200 ezerrel, bár tudja, hogy ez egy kicsit túlzott elvárás.

Mérnökök – minden területre

De mit mondanak a munkaadók? A Takata shopjánál sok fiatal érdeklődik, mi is itt keressük kérdéseinkre a választ. Mizsei Emese HR-vezetőtől megtudjuk, egy évvel ezelőtt kezdték el a toborzást, tehát az az „alapcsapat” már megvan, amelyik az utánpótlást neveli majd. Jelenleg technikusokat, mérnököket keresnek. Utóbbiakat szinte minden területre. A HR-vezető szerint érdeklődő van elég, de először a tapasztaltabb mérnököket vették föl. A Miskolci Egyetemről azonban szívesen alkalmaznak pályakezdőket is.

Kérdeztük azt is, találnak-e elég technikust. Kiderült, a technikusok piaca elég szűk, de a duális képzés bevezetése és a tanműhelyek számának bővítése talán ezt a problémát is megoldja.

A Bosch kapta a díjat

A Miskolci Egyetem állásbörzéjén ebben az évben 57 standon 60 kiállító vett részt, és szakmai gyakorlati börze keretében további 8 kiállító volt jelen. Az állásbörzén közel ezer munkahelyet kínáltak a cégek, köztük olyan nagyvállalatok, mint például a Bosch vagy a Takata. Torma András rektor díjat adott át az egyetemen végzett szakemberek foglalkoztatását leginkább támogató cégnek. A díjat ebben az évben a Robert Bosch Energy and Body System Kft. képviseletében Jochen Limberger vette át.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában