Helyi közélet

2015.04.20. 15:51

A fizikáért robbantgattak Miskolcon

Miskolc - Nagy sikert aratott „A Fizika Napja” rendezvénye a miskolci belvárosban.

Miskolc - Nagy sikert aratott „A Fizika Napja” rendezvénye a miskolci belvárosban.

Szombaton délutánra nagyon lehűlt az idő, de a természettudományok szerelmeseit ez sem tántorította el attól, hogy „A Fizika Napja” elnevezésű rendezvényt válasszák. Az esemény előtt negyedórával többekkel ott fagyoskodott a Szinva teraszon Jobbágy Marcell is.

– Érdekelnek az érdekes kísérletek – mondta munkatársunknak Marci, a Herman Ottó Gimnázium nyolcadikosa. – A Herman labornak jó híre van! Érdeklődöm a fizika iránt, szeretnék matek-fizika szakra járni, aztán később gépészmérnök szeretnék lenni.

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere megnyitójában elárulta, hogy ötös volt fizikából, majd villamosmérnökként végzett.

– Azért fontos ez a rendezvény, mert kiderülhet, hogy hogyan lehet a természettudományos tárgyakat az iskolákba úgy bevinni, és átadni annak szépségét, hogy minél többen megszeressék – fogalmazott. – Az látható, hogy órási hiány van olyan szakemberekből, akik jártasak a természettudományokban, és fizikus, mérnöki vagy kémikus diplomát szereznek. Pedig most ezek a legkeresettebb szakmák, és az az igazi nagy fejlődés egy városban, ha kutatóhelyek jönnek létre. Mindenkit biztatnék, hogy ismerje meg ezt az érdekes világot. Jó hír, hogy ebben Miskolc országosan első, mert a városban négy középiskola van, ahol természettudományi labor található. Ahol nem csak krétával, táblára írva tanítják a fizikát, hanem érdekes kísérletekkel.

Ha jó a tanár...

Bárány Dénes – aki a kedvesével érkezett a rendezvényre – arról beszélt, hogy mindig is érdekelték a fizikai kísérletek, ráadásul egykori osztályfőnöke, „A Fizika Napja” egyik szervezője, Tepliczky István bemutatót is tart. A Bláthy szakközépbe járt, három éve végzett.

– Az iskolában is mindig izgalmas fizikai kísérleteket, illetve kémiai bemutatókat láthattunk, és nagyon jók voltak ezek az órák – jelentette ki a fiatalember. – Biztos, hogy sokkal izgalmasabbak, mint más iskolában. Úgy érzem, jobban megszerették a diákok a fizikát is.

– Az közismert talán, hogy a modern fizika vívmányai hatalmas karriert futnak be – minderről már Paripás Béla, a Miskolci Egyetem professzora beszélt. – Gondoljunk a számítógépekre, az okostelefonokra, a GPS-re vagy a modern orvosi diagnosztikiai módszerekre, a CT-re, a mágneses rezonanciára. Ennek ellenére a diákok körében nem igazán népszerű a fizika, ezért próbálunk tenni ez ellen, például egy ilyen rendezvénnyel, ám hosszú az út. A fizika nemcsak a természettudományok, hanem a műszaki tudományok alapja is. Jó mérnök nem lehet jó fizikatudás nélkül!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában