Helyi közélet

2015.03.09. 13:10

Világ matyói, egybe gyűljetek!

Mezőkövesd - Június 15-21. között Mezőkövesd ad otthont az első Matyó Világtalálkozónak.

Mezőkövesd - Június 15-21. között Mezőkövesd ad otthont az első Matyó Világtalálkozónak.A kétségkívül kuriózumnak számító, nagyszabású esemény szervezése már gőzerővel folyik.

– Több éve kacérkodtunk a gondolattal, hogy egy ilyen jellegű eseménybe belevágjunk, azonban nyilvánvaló, hogy egy világtalálkozó megszervezése hosszú előkészületet igényel – tudtuk meg dr. Fekete Zoltántól, Mezőkövesd polgármesterétől. – Városunk most jutott el oda, hogy képesnek tartjuk magunkat arra, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvénynek a házigazdái legyünk, és június 15-től kezdődően egész héten programok várják majd az első matyó világtalálkozó résztvevőit. Az előkészületi munkák, a szervezés természetesen már javában zajlik.

Rengeteg ötlet

A város vezetője hozzátette: mivel ez a „premier”, ötletelés szempontjából is nagy feladat elé került a szervező csapat, hiszen rengeteg javaslat vetődött fel, sőt érkezik a mai napig is. Az is örömmel töltötte el, hogy amikor híre ment rendezvénynek, sok önkéntes felajánlás és jelentkezés is érkezett.

– A hét folyamán könyvbemutatók, tudományos ülések, komoly-, könnyű- és népzenei koncertek is lesznek, a közös bennük, hogy mindegyiknek lesz kötődése a matyósághoz. Kiemelnék egy-két dolgot, ami biztosan egyediséget kölcsönöz majd a találkozónak – folytatta dr. Fekete Zoltán. – Az első, és szerintem az egyik legszebb, hogy szeretnénk egy több helyszínes múzeumi kiállítás-sorozatot megrendezni, ahol lehetőség nyílik olyan tárgyaknak, emlékeknek a bemutatására, melyek eddig nem Mezőkövesden voltak fellelhetőek. Felvettük a kapcsolatot a Néprajzi Múzeummal, az egri Dobó István Múzeummal, a debreceni Déri Múzeummal, a miskolci Herman Ottó Múzeummal és mindenhol fogadókészek voltak az ötletünkre, és biztosítottak arról, hogy a náluk lévő, Mezőkövesddel, a matyósággal összefüggő emlékeket összegyűjtik és a rendelkezésünkre bocsátják. Szeretnénk egy olyan kiállítást is rendezni, ahol Mezőkövesdről, matyóföldről elszármazott képzőművészek mutathatják be alkotásaikat Magyarországról és persze szerte a világból. Ugyancsak fellépnek majd elszármazott előadóművészek is, a komoly- és könnyűzenén át a prózáig.

Rekordkísérlet is

A polgármester még több különlegességről is beszámolt:

– Mezőkövesdről a századfordulón több mint harminc család vándorolt ki a jelenleg Romániában lévő Dólya településre. Ugyancsak szervezés alatt áll és nagyon szeretnénk megvalósítani – ami nem egyszerű feladat –, hogy ha jelképesen is, de utódaik ugyanúgy, mint akkor elmentek, most lovas szekéren visszatérjenek Mezőkövesdre. A fesztivál szombati napja is mozgalmasnak ígérkezik, akkor már reggeltől fogják egymást követni a programok, koncertek. Korhű jelmezben felvonulnak majd az egykor husziták ellen hadba vonuló mezőkövesdiek, amit látványos lovagi tornával is összekötünk. Ezen a napon lesz a nagy Matyó Gála a három matyó település – Mezőkövesd, Tard és Szentistván – részvételével. Ekkor szeretnénk egy Guinness-rekordot is felállítani „a hol csárdásoznak egyszerre a legtöbben”-kategóriában. Reméljük, Matyóföldön. A zárónapon pedig a Mezőkövesdről elszármazott papok által celebrált szentmise lesz megtartva. Összegezve: sok munka és szervezés áll még előttünk, de a célunk az, hogy mindenki, akinek valamilyen kötődése van a matyósághoz, a rendezvény idején megforduljon Mezőkövesden, és hogy az itt élők pedig legyenek büszkék a gyökereikre. A találkozó lehetőséget ad arra is, hogy a világban szétszóródott matyóság találkozzon és nagyon szeretnénk, ha ebből hagyomány lenne. Egyet tudok garantálni, azon a héten Mezőkövesden és környéken senki sem fog unatkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában