Helyi közélet

2015.03.26. 12:00

TUDOK: a precizitás meglepte a zsűrit

Miskolc - A diákok tízperces előadásaikban komoly kutatási eredményekről számoltak be.

Miskolc - A diákok tízperces előadásaikban komoly kutatási eredményekről számoltak be.Nagyon hasznos és nagyon felemelő volt az élmény... Hallgatni a középiskolás diákok előadásait – fogalmazott dr. Velkey László, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, tehetséggondozásért felelős vezetője, a Tudományos Diákkörök (TUDOK) XV. Konferenciája szervezőbizottságának vezetője. – A diákok tízperces előadásaikban komoly kutatási eredményekről számoltak be. Felnőttekhez méltó módon prezentálták az előadásaikat. Az előadásokat négytagú zsűri értékelte, akik javarészt a Miskolci Egyetem professzorai, illetve középiskolai tanárok voltak.

132 előadás, 11 szekció

Dr. Velkey László azt is elmondta, hogy határozott optimizmussal töltötte el őket a tapasztalat, mely szerint a robotikától a hadtörténetig, a biológiától az orvostudományon keresztül a csillagászat és a néprajz, filozófián át tizenegy szekció 132 előadását hallhatták a jövő fiatal kutatóitól.

– A precizitás lepett meg minket a korábbi évekhez képest! – emelte ki külön a TUDOKszervezőbizottságának vezetője. – Nagyon fegyelmezetten, határozottan tudtak előadni a diákok, és az időt is betartották.

Posztos Gyöngyi 18 éves lesz, Pozsonyból, a szlovák fővárosból, egy vegyészeti szakközépiskolából érkezett a versenyre.

Gyöngy, Pozsonyból

– Nagyon jól éreztem magam! – jelentette ki lapunknak. – A mikroorganizmusokról tartottam előadást. Arról, hogy miként képesek lebontani a szennyeződéseket.

Gyöngyi korábban a regionális fordulókban vett részt, míg tavaly nagy bánatára nem jutott be az országos „döntőbe”, ám most sikerült. Elmondása szerint sok barátot, ismerőst szerzett mind szakmai, mind privát alapon.

– Orvosi egyetemen szeretnék továbbtanulni, mindenképpen a biológia–kémia területén – tette hozzá.

A TUDOK konferenciának közel 230 résztevője volt, és a kétnapos országos rendezvényen hazai és határon túli magyar középiskolások vettek részt. A zsűri fődíjat, nagydíjat és különdíjat osztott ki. A dr. Kriza Ákos polgármester fővédnöksége alatt álló konferencián a város, az egyetem és a Miskolci Akadémiai Bizottság különdíját is átadták az arra érdemesnek talált diáknak.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában