Helyi közélet

2015.03.24. 12:41

Sikeres villámcsődülettel indította a tavaszt a Holdviola

Miskolc - A Fonogram díjas zenekar invitálására sokan gyűltek össze, hogy az élővíz tisztán tartására hívják fel a figyelmet.

Miskolc - A Fonogram díjas zenekar invitálására sokan gyűltek össze, hogy az élővíz tisztán tartására hívják fel a figyelmet.

Gyönyörű tavaszi napsütés fogadta a Holdviolát és a sok-sok érdeklődőt a tavasz első napjának délelőttjén Miskolcon a Szinva teraszon, ahová a zenekar „Öntsünk tiszta vizet a Szinvába” címmel rendezett flashmobjára hívta rajongóit.

Előzetesen kiadott felhívásukban arra kérték a Miskolciakat, hogy csatlakozzanak akciójukhoz, hozzanak magukkal otthonról egy pohár tiszta vizet, amit a villámkoncert végén szimbolikusan együtt öntenek majd bele Miskolc egyik legszebb patakjának vizébe. Az akcióval a környezettudatosságra és az élővíz védelmére akarták felhívni a figyelmet.

A zenekar tagjai kiemelték, arra szeretnének figyelmeztetni, hogy közös ügyünk az élő víz tisztán tartása, és fontos, hogy a vizeinkbe ne juttassunk szemetet és szennyező anyagokat.

Az ötletről a zenekar tagjai a következőket mondták:

Gál Lajos: „Hamarosan megjelenő új lemezünk felvételeinek vége felé közeledve tudatosult bennünk, hogy több új dalunkban feldolgozott népdal szövegében is felbukkan a víz motívuma. Mivel közeledett a víz világnapja és a tavasz első napja is, úgy gondoltuk tegyünk valamit környezetünk és az élővíz védelme érdekében, hiszen a zenekar közismerten fontosnak tartja a környezetvédelem ügyét, mindannyian környezettudatosan élünk. Innen már hamar eljutottunk a villámcsődület ötletéhez.”

Farkas Péter: „Az ötlettől a megvalósításig mindössze egyetlen nap állt rendelkezésre, így csak a közösségi oldalainkon meglévő rajóngótáborra alapozhattuk az esemény sikerét. Nagy öröm volt számunkra, hogy a facebookon közzétett felhívásunkra sokan eljöttek. Jó volt látni azt, hogy többen gondolkodnak hasonlóan hozzánk.”

A zenekar tagjai megdöbbentek azon mennyi PET palackot és egyéb szemetet találtak a patakban. Ezért, amíg a fiúk a felszerelés összeállításán dolgoztak a zenekar csodaszép énekese „vízreszállt” és egymaga tisztította meg a partszakaszt az oda nem illő tárgyaktól.

A Holdviola rövid koncertjét nemcsak nézni és hallgatni lehetett. Sokan bekapcsolódtak a közös éneklésbe is. A Tavaszi szél című népdal együtténeklésével hamar egymásra hangolódott a zenekar és a rögtönzött koncert közönsége.

Ezután következett a délelőtt csúcspontja. Az otthonról hozott tiszta vizet az esemény végén a zenekar és az érdeklődők közösen öntötték bele a Szinva patak vizébe.

Ennek a szimbolikus mozdulatnak a lényegéről a zenekar énekese mesél:

Török Tilla: „Fontos volt, hogy az emberek a saját otthonukból hozzák el ide a tiszta vizet, kinyilvánítva ezzel személyes elköteleződésüket az élővíz védelme mellett. A szimbolikus mozdulat, mikor a tiszta vizet együtt a patakba öntöttük, a víz természetes körforgására utalt . Arra szerettük volna ezzel felhívni a figyelmet, hogy az élő víz tisztán tartása és védelme közös ügyünk, fontos, hogy megőrizzük azok tisztaságát.”

A közreműködésért „cserébe” a napsütéses villámcsődület résztvevői az esemény záróakkordjaként elsőként hallhatták Holdviola új lemezének, a Túl a Vízen-nek címadó dalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában