Helyi közélet

2015.03.02. 22:36

Lovastúra útvonalak Észak-Borsodban

Hét, Ózd - A lehetőségeket az elmúlt hónapokban felmérték, következhet a lovasturizmus feltételeinek megteremtése Észak-Borsodban.

Hét, Ózd - A lehetőségeket az elmúlt hónapokban felmérték, következhet a lovasturizmus feltételeinek megteremtése Észak-Borsodban.

Lovakra, oktatókra, szállás- és étkezőhelyekre, de patkoló kovácsokra is szükség van az induláshoz. Projektzáró rendezvényt tartott az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület Gömörszőlősön az Ökológiai Intézet oktató központjában. Az egyesület 2014-15-ben sikeres pályázatot valósít meg „Lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztése az Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület illetékességi területén” címmel. A rendezvényen elhangzott, hogy az elmúlt hónapokban az Equus Tour Kft. koordinálásával 177 kilométer lovastúra útvonalat térképeztek fel a szakemberek, amelyeket fotókkal és videókkal is publikálnak az interneten. Ennek segítségével új ágazat, a lovasturizmus indulhat el Ózd tágabb régiójában, amihez először a konkrét feltételeket kell biztosítani.

Az egyesület elnöke, Bende György rávilágított a program munkahely teremtő lehetőségeire. Elmondta, Hét község polgármestereként rálátása van a települések problémáira, amelyek a vidékfejlesztési források hatékonyabb felhasználásával enyhíthetők.

A projekt része egy online portálrendszer létrehozása a lovas-útvonal hálózat és szolgáltatások megjelenítésére, amiről a Chrome Kft. képviselője, Szabolcs Zoltán tartott előadást. A térségbe látogató turisták ennek segítségével tájékozódhatnak a szálláslehetőségekről, programokról és a lovagláshoz kapcsolódó szolgáltatásokról. A portál használatáról tartott képzésen 11 fő vett részt.

Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke összefoglalta a magyarországi lovasturisztika történetét: kitért az egykor jól képzett ludovikás tisztek szakértelmére is, akik fellendítették az ágazatot. A Lovas Kabinet szakértője évtizedek óta vezeti nemzetközileg elismert vállalkozását, amelynek fő profilja lovastúrák szervezése és lebonyolítása. A felmérések során megállapította, kevés még a megfelelő szakember és a hátasló, de istállókból is hiány van. Sikerült kormányhatározatban elfogadtatni az iskolai lovasoktatás bevezetését, a Kincsem Nemzeti Lovas Programban pedig lesznek források a lovasturizmus kiépítésére. Végül biztatta a vállalkozó kedvű embereket, hogy használják ki a nagyszerű terep adta lehetőséget és kezdjék kiépíteni lovas bázisukat.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában