Helyi közélet

2015.03.27. 15:19

Küldjön hírt - A Magyar-Lengyel Barátság Napja az Avasi Gimnáziumban

Miskolc - 2015. március 23-án, hétfőn  lengyel téma-napot rendeztei az Avasi Gimnáziumban. A különleges kulturális nap apropója a 2007. óta minden év március 23-án megünnepelt Magyar – Lengyel Barátság Napja.

Miskolc - 2015. március 23-án, hétfőn  lengyel téma-napot rendeztei az Avasi Gimnáziumban. A különleges kulturális nap apropója a 2007. óta minden év március 23-án megünnepelt Magyar – Lengyel Barátság Napja.Ünnepségünkön részt vett Szewczuk Anna tanárnő, a Miskolcon élő lengyelség köréből, valamint Fekete Dénes úr a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A naphoz kapcsolódó programok mind ezt a témát érintették. Diákjaink előadást tartottak társaiknak híres lengyelekről. A színházteremben egy lengyel népdalt, Wisława Szymborska Nobel-díjas lengyel költőnő Pillanat című versét valamint Frédéric Chopin B moll nocturne című darabját hallgathatták meg.

Levetítettünk egy dokumentumfilmet is, Barátok a bajban címmel, melyben a szerző a lengyel menekült oktatásügy legnagyobb iskoláját a balatonboglári lengyel gimnáziumot mutatja be. Ez az iskola a korabeli Európa egyetlen lengyel nyelvű és tanrendű gimnáziuma volt. Az egykori diákokkal készített interjúk mellett korabeli fotókkal és dokumentumokkal hozta közelebb a nézőhöz a XX. századi lengyel-magyar kapcsolatok történetének legmegrázóbb fejezetét.

Aulánkban és Dr . Biernacki Karol igazgató és tiszteletbeli konzul, valamint a Szegedi Levéltár munkatársai által összeállított Teleki Magyarországa és a lengyel kapcsolat címmel készített vándorkiállítást mutattuk be.

A programokat a „Ki tud többet Lengyelországról?” kvíz  zárta le.

Csiszár Adrienne, Avasi Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában