Helyi közélet

2015.03.24. 22:01

Közös értékrenden alapuló barátság

Katowice adott otthont szombaton a Lengyel-Magyar Barátság Napjának. A nagyszabású ünnepségen részt vett a két ország államfője, valamint Szilézia vendégeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is képviseltette magát.

Katowice adott otthont szombaton a Lengyel-Magyar Barátság Napjának. A nagyszabású ünnepségen részt vett a két ország államfője, valamint Szilézia vendégeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is képviseltette magát.

Katowice adott otthont szombaton a Lengyel-Magyar Barátság Napjának. A nagyszabású ünnepségen részt vett a két ország államfője, valamint Szilézia vendégeként Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is képviseltette magát.


Balról jobbra: Miklós Árpád, Lukács András, Török Dezső, Csiger Lajos | Fotó: baz.hu


A delegációt Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke vezette, tagjai pedig Csiger Lajos, a Fidesz-KDNP, Lukács András MSZP és Miklós Árpád, a Jobbik frakcióvezetője volt. Teljes egyetértés volt abban, hogy fontosnak tartják a lengyel-magyar barátság ápolását, a közös kapcsolatok erősítését. Ezen túlmenően az utazás kitűnő alkalmat biztosított arra, hogy kicsit jobban megismerjék a politikusok egymást, mint magánembert.


Nagy sikert arattak a magyar hagyományőrzők | Fotó: baz.hu


A Krisztus Király Székesegyházban Wiktor Skworc katowicei érsek és Ternyák Csaba egri érsek által közösen celebrált szentmisével kezdődött szombaton a hivatalos program, amelyen részt vett Bronislaw Komorowski lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök, valamint a hivatalos delegációk és a rendezvényre érkező magyar és lengyel civilek. Miskolc Megyei Jogú Város, a miskolci lengyel önkormányzat és megyénk számos egyéb települése képviseltette magát. Különleges hangulatot teremtettek a Szent László Lovagrend középkori viseletben megjelent zászlótartó lovagjai.


A szentmisén részt vett a két köztársasági elnök és nejeik | Fotó: baz.hu


A szentmisét követően felavatták a második világháború során a lengyel menekültek tízezreit segítő idősebb Antall József valamint a nemes ügyért és barátjáért életét áldozó Henryk Slawik közös emlékművét. A nap fénypontjaként a Lengyel Rádió Katowicei Nemzeti Szimfonikus Zenekara adott ünnepi hangversenyt. A két himnusz eljátszását követően a köztársasági elnökök mondtak beszédet. „Szabad és kell is emlékezni a lengyel-magyar barátságra”- adta meg az alaphangot Bronislaw Komorowski, aki méltatta a két nép több, mint ezer éves szoros kapcsolatát, kiemelte, hogy „közös értékrenden alapul ez a barátság.” Részletesen szólt idősebb Antall József és Henryk Slawik munkásságáról. „Példájuk felelősséget jelent a ma és a jövő számára”- jelentette ki a lengyel elnök.


Török Dezső (jobbról második) Wojciech Saluga (jobbján) | Fotó: baz.hu


Áder János a Pál utcai fiúkat és Márai Sándort idézve irodalmi keretekre építette történelmi és saját élményeit idéző beszédét. A közös sorsnak, egymás szeretetének köszönhetően a lengyelek és magyarok annyira értik egymást, hogy szinte be tudjuk fejezni egymás gondolatait. Kapcsolatunk más nemzetet számára is példaértékű. Áder János emlékeztetett rá, hogy csak annak a nemzetnek van jövője amely képes messzebb látni a pillanatnyi érdekénél, ugyanakkor kiáll saját igazáért, másét is tiszteletben tartja.


Emlékműavastás után, középen a házigazda | Fotó: baz.hu


A szimfonikusok Artur Malawski, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán műveket adtak elő. A magyar szervezésű Soundweawing kiállítás megnyitóján Borsod-Abaúj-Zemplén képviseletében Török Dezső köszöntötte a résztvevőket. A Lengyel- Magyar Barátság Gála keretében népzenével, néptánccal és world music-kal szórakoztatták a közönséget.


Koncert közben | Fotó: baz.hu


„Rendkívül sikeres út volt”- vont mérleget Török Dezső. „Wojciech Saluga Szilézia vajdaság marshallja decemberi beiktatása óta nagy reményeket fűz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyével történő kulturális, gazdasági együttműködéshez. Rendkívül jó házigazda volt. Folytatás 2016-ban Budapesten a következő barátsági napon!” – szólt elismerően a közgyűlés elnöke.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában