Helyi közélet

2015.03.20. 19:43

Jobb helyen nem lehetne

Rátka - Háromnapos német nyelvű pedagógus továbbképzés Rátkán.

Rátka - Háromnapos német nyelvű pedagógus továbbképzés Rátkán.265 évvel ezelőtt, 1750-ben jelentek meg az első német telepesek Rátkán, hogy egy új települést hozzanak létre. A sváb ősök hagyományai még a mai napig megtalálhatóak a településen, hiszen Rátka az egyik Zemplén három sváb községe közül (a másik kettő Hercegkút és Károlyfalva), ahol a mai napig német nemzetiségi iskola működik.

25 óra

Talán ezért is esett a választás a Rátkai Német Nemzetiségi, Kéttannyelvű Általános Iskolára, hogy csütörtöktől szombatig a bajai Eötvös József Főiskola kihelyezett pedagógusképzését megtartsák. A rendezvény az Osztrák Kultúrfórum, az Osztrák Kultuszminisztérium és az Osztrák Landsmannschaft támogatásával jött létre. Az előadók Ausztriából érkeztek, így a továbbképzés végig német nyelven folyik.

– Ez egy 25 kreditpontos továbbképzés, amelyet mindig más és más helyszínen tartanak meg – mondta lapunknak Endrész Árpádné, a házigazda Rátkai Német Nemzetiségi, Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója. – Számunkra megtiszteltetés, hogy Zemplénben láthatjuk vendégül az ország számos településéről érkezett német tanárokat, akik nem csupán a megyéből, de Ürömből, Budapestről és Ikladról vállalták, hogy nálunk töltik ezt a nem egészen három napot. Ez a 25 órás rendezvény végig a módszertani fejlesztésről fog szólni elméletben és gyakorlatban egyaránt. Fontosnak tartom, hogy megismerjük, mit gondolnak a német nyelv oktatásáról a határainkon túl.

– Nem tartom megerőltetőnek ezt a két és fél napot, hiszen akármennyire régen is tanítom Hercegkúton a német nyelvet, mindig akadhatnak olyan elképzelések, irányok, amelyek az én gondolkodásmódomat is megváltoztathatják – mondta érdeklődésünkre Nagyné Winkler Klára, a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára, a továbbképzés egyik résztvevője.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában