Helyi közélet

2015.03.13. 08:43

Interjú: Nagy Nándor

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere csütörtök este Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház korrepetítora és házi zeneszerzője volt, aki többek között mesélt a "Robin Hood" című zenés darabról is a hallgatóknak.

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere csütörtök este Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház korrepetítora és házi zeneszerzője volt, aki többek között mesélt a "Robin Hood" című zenés darabról is a hallgatóknak.

Szabi: Mikor talált meg téged ez a hivatás?

Nagy Nándor: A zene már gyermekkorom óta meghatározó tényezője az életemnek, hiszen édesapám dobolt, így mondhatni elég hamar közel kerültem a tűzhöz... A színházban 2000-óta vagyok jelen és először mint kórustag kezdtem el a munkát aztán ez az idő előrehaladtával kinőtte magát. Közben felvételiztem a "Bartókba" jazz zongora szakra, amit elvégeztem Bundzik Istvánnál, de zenét már a színház előtt is írtam, vagyis főként dalokat amit persze inkább még csak szárnybontogatásnak neveznék. Jelenleg pedig a Miskolci Nemzeti Színház korrepetítora és házi zeneszerzője vagyok szóval úgy érzem kijártam az utamat. Sokan kérdik pontosan mit is takar a "korrepetítor" megfogalmazás...Nos röviden a zenés darabok betanítója vagyok.

Szabi: Melyik volt az első darab, amihez zenét szereztél? Mi inspirál a zenekészítésben?

Nagy Nándor: Először 2005-ben a József Attiláról szóló "Fülke Fényben" c. előadás az amihez főként instrumentális zenét készítettem leginkább versek alá, ez egy 60 perces kis darab volt a játékszínben. Eközben zenei alapokat is csináltam, az"Anconai szerelmeseket" vagy Kassára Hyppolit a Lakájt. Az első nagyobb koncertem 2010-ben valósult meg, az "Így Akartuk Mind" c. koncert, amiben nyolc színművész a dalaimat énekelte el. Örök emlék azóta is azt kell, hogy mondjam. Leginkább kamara színpadokon voltkak fellépések, de az Operafesztiválon is zenélhettünk.

Mi inspirál? Nevetni fogsz Szabi, de leginkább a határidő..:) "Legjobb múzsa a határidő" Ilyenkor tudom, hogy gyorsan meg kell csinálni és ettől hajt valami. Tavaly például a Négyszögletű Kerek Erdőt amikor csináltuk három hét volt 12 dalra, az egy elég nagy kihívást adott, viszont úgy érzem sikerült teljesíteni a feladatot.

Szabi: Mit tudhatunk a Robin Hood darabról?

Nagy Nándor: Az előző munkáim alapján és a többi színházi előadás alapján kaptam ezt a felkérést a vezetőségtől, ami nagyon megtisztelő és örömteli volt számomra. Deres Péter írta magát a szövegkönyvet és a Máthé Zsolt, aki színész Budapesten ő pedig a dalszövegeket, így hárman (közösen) már nyáron elkezdtük a munkát. A darabot Szűcs Artur rendezte. Az az érdekes egyébként a Robin Hood darabbal, hogy nem nagyon, de picikét megosztja az embereket, és ez egy jó reklám. Az előadás egy epikus történet, egy elbeszélő történet ami a sherwoodi hősről szól, de van benne szenvedély, szerelem, ami egy keretet ad az egésznek. Alapvetően a zenei világa musicales, picit próbáltam belecsempészni az akkori motívikus, trubadúros dallamvilágot persze mai köntösbe bújtatva. Az alkotói munka mindig nagyon piciből indul el. Az eleje az első zene mindig meghatározza a darabot a nyitány és Robin Hood dala meghatározó része a dolognak. Az előadás sokszereplős és több színművészeti főiskolás is játszik benne, valamint szerepel még a darabban Ódor Kristóf, Kálid Artúr, Jancsó Dóra, Zoltán Áron... Alapvetően egy ifjúsági előadás vagyis célközönség a fiatalság, látványos, változó terek és pörgős színpadkép van benne, amitől igazán érdekes az előadás.

Szabi: Tervek?

Nagy Nándor: A leges legközelebbi dolog az a játékszínben egy előadás ami Boris Vian-ról fog szólni, az ő dalai fognak elhangozni ilyen jazz kombó felállásban, amit három színész fog elénekelni. Bele lesz szőve Boris Vian élete, szóval ilyen kis színdarab szerű performanszes előadás lesz. Április május elejére várható a bemutatója. Ami pedig számomra nagyobb feladatnak ígérkezik, az a Szép Ernő - Lila akác darab szintén igazgatói megrendelés alapján és valamikor június elejére kell elkészülni vele. Galambos Attilával közösen fogom csinálni aki a Madách Színház író, műfordítója is egyben. Remélhetőleg sokak kedvence lesz majd ez is. Nincs tehát pihenés, de nem is vágyom rá, szeretem ha a munkám mozgásban tart és szeretem, ha a közönség úgy megy haza a színházból, hogy egy remek estét szereztünk nekik.

Szabi: Köszönöm a beszélgetést Nándi! További Sikereket!

Nagy Nándor: Köszönöm Szabi! Hasonlókat Neked is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában