Helyi közélet

2015.03.21. 20:13

Interjú: Budapest Klezmer Band!

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere péntek délután az idén 25 éves Budapest Klezmer Band alapítója és Kossuth díjas zeneszerzője Jávori Ferenc, volt aki sok érdekességet mesélt a miskolci hallgatók számára.

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere péntek délután az idén 25 éves Budapest Klezmer Band alapítója és Kossuth díjas zeneszerzője Jávori Ferenc, volt aki sok érdekességet mesélt a miskolci hallgatók számára.

Szabi: Milyen emlékek kötik Miskolchoz?

Jávori Ferenc: Egyrészt egy abszolút friss élmény, hiszen néhány évvel ezelőtt mutatták be a "Menyasszonytánc" c. musicalt a Miskolci Nemzeti Színházban, ami hatalmas sikerrel ment és aminek igazán örülök mint zeneszerző, másrészt pedig rendszeresen járunk ide, Kovács László barátommal pedig aki a szimfonikus zenekarnak volt a vezetője 4 éve egy nagyon érdekes fúziót is összehoztunk... Írtam 10 évvel ezelőtt egy Klezmer Szvit-et kamarazenekarra, és Lacival megbeszéltük, hogy A Budapest Klezmer Band valamint a szimfonikusok közösen játsszák el. Hatalmas nagy siker volt, így ez a kellemes emlék is az önök városához köt engem. Szeretem Miskolcot, hiszen nagyszerű a közönség, szeretik a Klezmer zenét szóval igazán jó dolog itt fellépni.

Szabi: Idén 25 éves a Budapest Klezmer Band, milyen volt az indulás?

Jávori Ferenc: 1990-ben a Fészek klubban Budapesten egy pincében elkezdtünk próbálni, és sose gondoltam volna, hogy ez ilyen magasságba fog jutni, ez a műfaj, hiszen a klezmer gyakorlatilag egy teljesen elfelejtett stílus volt és úgy éreztem ezt a műfajt fel kell karolni, ápolni kell... Amikor elindultunk arra gondoltam, hogy egy missziót képviselek. Most 25 év után azt, hogy páratlanul sikeres éveket hagytunk magunk után és arra sem gondoltunk volna, hogy nem csak Magyarországot, de a világ számos országát is meghódítjuk, hiszen volt New-York, London Moszkva, Madrid és nagyon sok európai városban fellépésünk. A Klezmer a maga nevében a népek közötti kapcsolatnak egy tükre. Ettől pedig ennek a zenének egy varázslatos ereje van amit mindig is érzek bárhol is vagyok a világban. Nagyon jó érzés fellépés után azt érezni, hogy az emberek valamit kaptak, egy zenei táplálékot amit aztán haza is vihetnek magukkal.

Szabi: Melyik volt a 25 év alatt az a fellépés amire örökké emlékezni fog?

Jávori Ferenc: Számomra a Londoni Queen Elizabeth Hall ami egy régi patináns koncertterem és ott meghódítani az angolokat a rideg angolokat remek érzés. 15 perces állva tapsolás és három vagy négy ráadás lett a koncert vége. A másik hatalmas sikerélmény a párizsi fellépésünk volt, ahol szintén több ezer embert ünnepelt bennünket. Ezek azok a dolgok amik a mai napig inspirálnak és persze a zene szeretete.

Szabi: Friss megjelenés várható-e?

Jávori Ferenc: A lemezipar sajnos eléggé megváltozott az utóbbi időben... Viszont minden évben vannak új tervek, új számok, szóval új album lehet nem lesz, de ez nem azt jelenti, hogy új művek nem érkeznek idén... Addig is egy különleges fellépés várható január 1-jén a Budapest Kongresszusi Központban, ami az elmúlt 25 évet fogja átölelni és bemutatni azt ami velünk történt.

Szabi: Tervek?

Jávori Ferenc: Írok több művet, is és most egy új darabra készülünk ami 2016-ben lesz bemutatva a Budapesti Operettszínházban. A címe Farmer király és Levi Strauss életét mutatja majd be, akinek egy érdekes és izgalmas élete volt.

Szabi: Köszönöm Művész úr a beszélgetést!

Jávori Ferenc: Köszönöm Szabolcs!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában