Helyi közélet

2015.03.06. 15:34

Horgászfórum a Városházán Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Lakossági fórumot tartottak a város halgazdálkodásáról és a helyi horgászati lehetőségekről, a helyszín ezúttal a Városháza volt.

Kazincbarcika - Lakossági fórumot tartottak a város halgazdálkodásáról és a helyi horgászati lehetőségekről, a helyszín ezúttal a Városháza volt.

Herbolya után a Városházán is lehetőséget biztosított az önkormányzat, hogy egy lakossági fórum keretében ismerjék meg a horgászat szerelmesei és az érdeklődők a helyi újdonságokat. A fórum előzménye, hogy 2014 végén az önkormányzat átvette a város tavainak halgazdálkodási jogát és az ezzel összefüggő egyéb tevékenységeket.

Az üzemeltetést a Barcika Park Városüzemeltetési Nonprofit Kft. végzi, mely más alapokra helyezte a korábban működő rendszert.

A fórum célja az volt, hogy a társaság ezekkel részletesen megismertesse a résztvevőket, illetve egy egészséges párbeszéd folyhasson a még magasabb színvonalú üzemeltetés, működés érdekében.

Éjszakai horgászat, ponty-tilalom

A fórumon az önkormányzatot Klimon István alpolgármester, míg az üzemeltetőt dr. Juhász-Nagy Judit, a Barcika Centrum cégcsoport befektetés-szervezési vezetője, Molnár Péter, a Barcika Park NKft. megbízott ügyvezetője, valamint Póczos Attila, a tavak üzemeltetésért felelős munkatárs képviselte.

A szakemberek bemutatták a halgazdálkodással kapcsolatos helyi rendszert, ismertették a főbb szabályokat, lehetőségeket, majd teret adtak a lakossági kérdéseknek, észrevételeknek.

A jelenlévőket leginkább az érdekelte, hogy az új rendszer keretein belül hogyan és milyen módon hódolhatnak szenvedélyüknek; mikor és milyen haltelepítésekre kerül sor; illetve lesz-e „ponty-tilalom” és éjszakai horgászati lehetőség.

Az elhangzott kérdésekre Klimon István elmondta: halgazdálkodási tervben kellett rögzíteni a telepítendő halak mennyiségét, ettől csak pozitív mértékben lehet eltérni, azaz többet lehet telepíteni, de kevesebbet nem. Ez a Csónakázó-tó esetében minimum 22, míg a herbolyai tavak vonatkozásában minimum 17 mázsa halat jelent. Elhangzott az is: az évi minimum három alkalommal történő telepítés során túlsúlyban ponty kerül majd a barcikai horgászvizekbe, illetve a herbolyai egyes tóba rablóhal-ivadékokat is telepítenek.

Ha szükséges, módosítanak

A fórumon több javaslat elhangzott az engedélyezett horgászati időpontokra, éjszakai horgászatra, környezetvédelmi napokra vonatkozóan. Ezeket az ötleteket az üzemeltető és az önkormányzat továbbra is várja és a tervek szerint a jelenleg hatályos horgászrendet – szükség szerint - 2015. július 31-éig felülvizsgálja.

A felvetett témákkal kapcsolatban az alpolgármester elmondta: a „ponty-tilalom” feloldását megkérték az illetékes hatóságoktól, amit valószínűleg meg is kapnak majd. Mivel többen jelezték, hogy éjszaka is szívesen horgásznának, ezért ezt a lehetőséget is megvizsgálják. Hozzátette: a város továbbra is támogatja a már hagyományosnak mondható horgászversenyek megrendezését, s azokat kibővítve igazi társadalmi eseménnyé kívánják tenni.

Azt is kiemelték az illetékesek, hogy az üzemeltető szigorúan ellenőrzi majd a nem szabályos módon horgászókat, halászókat, de ezen egyének kiszűrésében a lakosság és a horgászok együttműködésére is számítanak. Ebben erősítést jelenthet majd a városőrség, melynek egyik feladata a tavak őrzése lesz.

A témával kapcsolatban számos hasznos információt megtudhatnak a cég honlapján (www.barcikapark.hu/halgazdalkodas) és közösségi oldalán (facebook.com/barcikaihorgasz), továbbá feliratkozhatnak a „Barcikai Horgász” című hírlevélre.

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában