Helyi közélet

2015.03.29. 20:47

Gyógyszerkutatás a miskolci kórházban

Miskolc - Elkészült megyénk első, első fázisú klinikai gyógyszerkutató vizsgálóhelye a Semmelweis Kórházban.

Miskolc - Elkészült megyénk első, első fázisú klinikai gyógyszerkutató vizsgálóhelye a Semmelweis Kórházban.

A klinikai vizsgálatok nemzetközi piacán is egyedülálló beruházás zajlott 2014–15-ben a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, a CRU Hungary Kft. szakmai közreműködésével. Ennek keretében a gyógyszerkutatás, gyógyszerfejlesztés napjainkban legfontosabb mérföldköveit jelentő, legkorábbi fázisú vizsgálatokat is el lehet majd végezni itt, helyben.

Klinikai vizsgálat alatt értünk minden olyan, emberen végzett orvostudományi kutatást, amelynek célja egy vagy több vizsgálati készítmény forgalomba hozatalát megelőző vizsgálat, amely elsősorban a hatásosságra és biztonságosságra terjed ki. A korai fázisú vizsgálatokon kívül a második és harmadik fázisú nemzetközi, úgynevezett multicentrikus vizsgálatok is folynak majd itt, melyekkel a gyógyszerfejlesztés teljes klinikai spektruma lefedhető, ezáltal a legnagyobb nemzetközi gyógyszergyárak kiemelt partnerévé vált, illetve válik az intézmény.

Több mint 300 milliós

A pénteki ünnepélyes átadáson megtudtuk, hogy hasonló hazai, de még a nyugat-európai országokban létesített állami vagy magán kutatási centrumokhoz képest is kiemelkedők a MISEK–CRU által fejlesztett és vásárolt egyedi kutatási szoftver- és hardver-megoldások, melyekhez hasonlóak csak néhány nagy angol és német orvosegyetemen találhatók jelenleg. A beruházás összértéke több mint 300 millió forint volt, amely magában foglalja az ingatlanberuházást, a szoftverfejlesztést, a nemzetközi egyedi licencek és orvosi eszközök beszerzését.

ÉM-SzK


Sokszoros előny

A magas minőségi színvonalú, európai szintű beruházás és a hosszú távú, stratégiai partneri együttműködés által Magyarország egyik legnagyobb klinikai kutatási egysége jött létre, mely előnyei:

  • munkalehetőséget biztosít szakorvosoknak és szakdolgozóknak;
  • az orvosokat és a szakdolgozókat bevonják a nemzetközi gyógyszerfejlesztés élvonalába, folyamatos bevételt biztosít a kórháznak, a megye/régió betegei számára jobb hozzáférhetőséget biztosít az újonnan kifejlesztett terápiákhoz;
  • jelentős költségmegtakarítás az OEP-nek (mivel a magas költségű gyógyszerek és diagnosztika költsége a megbízó gyógyszergyárakat terheli, nem az OEP-et);
  • s nemzetközi hírnevet jelenthet a kórháznak és a klinikai vizsgálatokban részt vevő orvosoknak.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában