Helyi közélet

2015.03.27. 12:03

"Ezerarcú fény" az Avasi Gimnáziumban

Miskolc - Az Avasi az „Ezerarcú fény” projekthéttel csatlakozott „2015 A Fény Nemzetközi Éve” programsorozathoz.

Miskolc - Az Avasi az „Ezerarcú fény” projekthéttel csatlakozott „2015 A Fény Nemzetközi Éve” programsorozathoz.

Az ENSZ és az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta, ezzel hívja fel a figyelmünket arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben. A programok és rangos események a közvélemény figyelmét hivatottak felhívni a fénynek a tudományban, oktatásban, technológiákban, művészetekben, gyógyításban, élelmiszerek gyártásában, vagyis az élet minden területén betöltött, kiemelkedően fontos szerepére.

Az Avasi Gimnázium 2015. március 23-27. között az „Ezerarcú fény” projekthéttel csatlakozott a nemzetközi és hazai programsorozathoz.

Az iskola auláját több napon keresztül fény-árnyékkal kapcsolatos tablók és egész alakos „Árnyék grafikák” díszítik. „Fényfolyosót” hoztunk létre, ahol láthatók „Kirigamik a fényben”, valamint fénnyel kapcsolatos animációk. A műalkotásokat az iskola diákjai készítették.

A projekthéten bemutatkoztak a fényérzékelő szenzorokkal felszerelt robotok is, melyeket a gimnázium diákjai programoznak különböző feladatok elvégzésére. Ezek képesek a fény intenzitását és színét is érzékelni, ennek függvényében, a legkülönfélébb feladatokat végrehajtani.

A fénnyel kapcsolatos természettudományos témákkal már hónapok óta foglalkoztak az iskola ilyen irányban érdeklődő tanulói. Kutatásaik eredményét most egymásnak prezentálták, megbeszélik, megvitatják. A legkiválóbb kutatómunkát végzők jutalmat is nyerhetnek.

Ma, a hét zárásaként fénnyel kapcsolatos kísérletek kerültek előtérbe, amelyeket az iskola minden tanulója kedvére kipróbálhatott. Ehhez a „Csodák aulájává” alakult át az iskola aulája, ahol már több éves hagyományt követve, felsőbb éves diákok vezetésével végezhették el az előre összeállított, megálmodott kísérleteket az alsóbb évesek, előzetes beosztás szerint. Ebben az évben a kísérletek helyszíne kibővült az újonnan megépült természettudományos laborokkal is, így a megszokottnál több kísérlet várta a gyerekeket, valamint a más iskolákból meghívott gyerekcsoportokat.

A nap mintegy megkoronázásaként, az iskola volt tanítványa, Zsiros László Róbert - akit „új Övegesként” is emlegetnek - tartott kísérleti bemutatót az iskola színháztermében, akinek közvetlen stílusa, kedves humora, érdekes ötletei, kísérletei már sok gyerekkel kedveltették meg a természettudományokat. A nap folyamán tartott „perigrinus klub” keretében az idén külön beszélgethettek is vele az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában